Bosfor Turizm’in ana sponsorluğunda düzenlenen 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 4 Eylül 2020 akşamı panel ve belgesel gösterimi ile Yeşil Perde-Suda Festival merkezinde çevreciler ve sanatseverlerle buluştu.
Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında düzenlenen panel ve belgesel film gösterimi ilgi gördü. Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu ile Volta Energy’nin Yeşil Festival sponsoru olduğu bu yılki etkinlikler kapsamında, Suda Festival merkezinde düzenlenen panelde Bodrum’un yeşil hikayeleri anlatıldı. Panelin ardından Hollandalı belgesel film yapımcısı Gwen Jansen’in “Şehrin Yeşil Hikayeleri” (Green Tales of the City) adlı filmi gösterildi.
Hollanda Başkonsolosluğu Kültür Başmüşaviri İpek Sur Van Dijk’ın açılış konuşması ile başlayan panelde Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, hem moderatör hem de konuşmacı olarak yer aldı. Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği (EUROSOLAR) Başkan Yardımcısı ve Yenilenebilir Enerji Birliği (EUROSOLAR Türkiye) Başkanı olan Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, insanlığın, enerji üretiminde aldığı yolu anlatarak, önce kömür, ardından petrol ve nükleer enerji süreçlerinin ve bu süreçlerin hiç birinden verimli sonuç alınamadığı gibi doğa dostu olmadıklarının da batılı ülkeler tarafından anlaşıldığını söyledi. Tüm bunlardan olumsuz sonuç alınmasının üzerine, dünyada temiz kömür teknolojisi geliştirilmeye çalışıldığını, güvenli nükleer enerjinin verimli kullanımının ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin kullanımının denendiğini belirten Prof. Dr. Uyar, kent konseylerine bu süreçte önemli görevler düştüğünün altını çizdi ve “kent konseylerinden beklediğimiz, kentlerin mevcut kaynaklarıyla ihtiyaçlarını karşılamak için uzun vadeli stratejik planlar yapmaları ve buna o kentte yaşayan yurttaşların, paydaşların ilgili ve beklenti karakterlerini katarak sorunları doğru tanımlayıp uygulanabilir çözümler bulmalarıdır” dedi.
Türkiye’nin 2050 için “Yeşil planı” Yapılıyor
Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, günümüzde en ucuz enerji üretiminin, yenilenebilir enerji kaynağı haline geldiğini ve 2015 Paris Anlaşması ile ABD, Çin gibi ülkelerin el sıkışarak yenilenebilir enerji konusunda anlaştıklarını belirtti. Avrupa Birliği Komisyonu kadın başkanı Ursula Gertrud von der Leyen başkanlığında alınan kararlar kapsamında, Avrupa’nın yeşil planını gündeme koyduğunu, bio çeşitliliğin korunması için 2050’ye kadar “sıfır” emisyonlu kentlerden söz edildiğini vurgulayan Uyar, AB Yeşil Planı ve BM’lerin Küresel Yeşil Planı perspektifinde Türkiye’nin de ulusal yeşil planını hazırladıklarını söyledi. Uyar, 40 ilde kent konseyleri ile çalışma sürdürdüklerini de belirtti.
Bodrum’un Sorunu “Yoğun Yapılaşma” Baskısı
Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar’ın ardından söz alan Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz “Bodrum’da hala denizimiz temiz, havamız hala temiz ama üzerimizdeki baskı, yoğun yapılaşma baskısıdır” dedi. 2005 yılında kurulan Maviyol platformu ve Bodrum genelinde verilen mücadele hakkında bilgi veren Yılmaz “Biz Bodrum’dan sorumluyuz, tüm çevreye duyarlıyız ama bizim en büyük derdimiz, uluslararası ve ulusal ve yerel yatırımcı ve işbirlikçilerinin, süratle Bodrum’u tükettiği yönündedir. Çevre mücadelesinde organize çalışmak ve yaşam alanlarımızı korumalıyız” şekline belirtti.
Bodrum Tohum Derneği adına konuşan Fahir Üzümcü, Bodrum Belediyesi Tohum Merkezi’nin Bahçeyaka köyünde açıldığını duyurarak, Türkiye’de yerel tohumların korunması kapsamında yapılan çalışmaları anlattı. Ardından söz alan ‘Bizim Bostan’ kurucusu Cevdet Türk 2012’den bu yana, tükenmekte olan tohumları toplayarak, tohum bankası kurduklarını anlattı.
Yeşil Festivalin Enerjisini Sağlayan Firmanın CEO’su Panele Interaktif Katıldı
Panelde, bu yıl festivalin tükettiği enerjinin büyük çoğunu karşılayan Hollandalı firma Volta Energy tarafından tasarlanıp üretilen aracın tanıtımı da yapıldı. 15 kva’lık bir jeneratör olan ve tüm enerjisini güneşten elde eden mobil araç, festivalin bir etkinlikte kullandığı tüm ses,ışık ve diğer enerji ihtiyacını karşılıyor. Şu an için dünyada benzeri çok az olan ve yeşil enerji üreten mobil aracı 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin kullanımına gönderen firmanın CEO’su Roel Bleumer panele internet üzerinden canlı olarak katıldı. Bu enerji kaynağı ile mobil enerji pazarını hedeflediklerini, normalde jeneratörlerin dizel kirleticilerle çalıştığını ancak kendilerinin bu sistemle temiz bir kaynaktan enerji ürettiklerini açıklayan Bleumer “konvansiyonel atıkta huzursuzluk ve maliyet gördük, fosil yakıtlarla çalışan jeneratörlere alternatif olarak bu jeneratörü ürettik” dedi. Tamamıyla temiz enerji ile çalışan, kullanıcı dostu ve sürdürülebilir olduğu belirtilen mobil enerji kaynağı festival sonuna kadar tüm etkinliklerde kullanılacak.
Bodrum’un 40 Yıllık Değişimi
Bodrum Kent Konseyi, Yürütme Kurulu Üyesi Yaman Olgaç “Kırk Yıllık Çevre nıları” başlığı altında bir konuşma yaptı. Bodrum’un 40 yıllık tarihini kendi tecrübe ve anıları üzerinden anlatan Olgaç, sunumunu Bodrum yarımadasının eski fotoğrafları eşliğinde yaptı. Geçen 40 yıl içerisindeki değişimi gözler önüne seren Yaman Olgaç “gelişme dediğimiz olay, bizi enerjiye bağımlı hale getirdi” dedi. Olgaç, sözlerini şöyle sürdürdü “ne kadar komplike bir hayat yaşarsak, tüketim ve teknolojiye o kadar çok ihtiyacımız olacak. Tüketim ve yeme-içme alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Tüm bunları yaparsak tüketime daha az ihtiyaç duyacağız.”
Doğalgaz Anlaşmaları, Temiz Enerjinin Önünü Kesiyor
Oturum daha sonra soru-cevap şeklinde devam etti. Temiz, sürdürülebilir enerji kaynaklarının hayatımıza geçirilmesi ile tüm problemlerin çözülebilir olup olmadığı konusundaki bir soruya Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar “Planınızı uzun vadeli yapacaksınız, marifet daha fazla rüzgar türbini kurmak değil, olabildiğince az rüzgar türbini ile olabildiğince az güneş santrali ile yüzde yüz enerji sağlamak” dedi. Verimli tarım arazilerine temiz enerji santralleri kurulmasını eleştiren bazı katılımcılara Tanay Sıdkı Uyar, rüzgar türbinlerinin, güneş santrallerinin hatta su tesislerinin doğayla ilişkisini iyi kurmak gerektiğini söyleyerek “tesisleri şehirlerin içine kurmamak lazım ama niye şehirlere yaklaşıyor bu tesisler, çünkü dağıtım şirketleri, dağıtım trafosundan veriyorlar, halbuki dağda rüzgar varsa hattı oraya çekmesi lazım. Herkes kullanacağı elektriği, kendi çatısına kuracağı sistemden karşılayabilir ama kamu kurumları, ‘herkes kurar da doğal gaz satılmaz’ diye izin vermiyorlar” dedi. Güney bölgelerimizdeki evlere kurulacak güneş panelleri ile bütün Türkiye’nin enerji ihtiyacının karşılanabileceğini söyleyen Uyar, böyle olursa doğada verimli arazilerin kaybedilmeyeceğini vurgulayarak, yapılmış doğalgaz anlaşmalarının temiz enerjideki ilerlemenin de önünü kestiğini açıkladı.
“Şehrin Yeşil Hikayeleri” Gösterildi
Panelin ardından “Şehrin Yeşil Hikayeleri” (Green Tales of the City) – film gösterimi izleyicisiyle buluştu. Hollandalı belgesel film yapımcısı Gwen Jansen’in birkaç ay süren projesi sonunda hazırladığı “Şehrin Yeşil Hikayeleri” (Green Tales of the City), Hollanda’nın farklı şehirlerinin ilham veren yeşil hikayelerini anlatıyor.
Yaratıcı ve yenilikçi bir yaklaşımla şehirlerin yaşam kalitesini artırmak üzere, insanların beraberce sürdürülebilir yaşam pratiklerine geçebileceklerini vurgulayan film, izleyicide yeni ufuklar açacak nitelikteydi.
Festivalde Ücretsiz Çocuk Etkinlikleri
Toast & Tea Hollanda’dan Çocuk Animasyonları, Hollanda Krallığı Başkonsolosluğu iş birliğinde, 12 muhteşem kısa animasyon 5, 6 ve 12 Eylülde çocuklarla buluşacak. 11:00 – 14:00 saatleri arasında gerçekleşecek olan bu gösterimler, festival merkezinde çocuklar için eğlenceli etkinlikler ve sağlıklı atıştırmalıkların yer alacağı bir program çerçevesinde tasarlandı. Ücretsiz olarak düzenlenecek bu etkinliğe katılım 15 kişi ile sınırlı olacak. Festival yönetiminden yapılan açıklamaya göre çocuğunun bu etkinliğe dahil olmasını isteyen ebeveynler 0555 555 0606 numaralı telefondan ilgili yöneticiye ulaşabilecekler. Yüksek kaliteli, çocuklara yönelik kısa animasyon filmlerinden oluşan bu tematik programın küratörlüğünü KLIK Amsterdam Animasyon Festivali üstlendi. Filmlerin çeşitli tarzlar ve konular içermekte ve tamamı küçük izleyiciler için uygun ve önceden onaylanmış çalışmalar olduğunu belirten sanat yönetmeni Eren Levendoğlu “Programın küratörlüğü bir medya eğitim uzmanı tarafından yapılmıştır. Programlamadaki tematik hat, Çay ve Tost temasına bağlanmaktadır. Çay da Türk çayı geleneğine bağlanır. Tüm program, küçük çocuklara orta boy animasyonun hikaye anlatımı ve hayal gücünü gerçeğe dönüştürmek açısından neler yapabileceğini anlatan, kısa animasyon filmlerinden oluşan hafif bir programdır.” dedi.
5 Eylül Cumartesi günü ise gösterimden sonra çocuklarla Merve Okutucu gözetiminde sahilde çöp toplama ve yürüyüş etkinliği düzenlenecek.
Down Sendromlu ve Otizimli Çocuk Misafirlerimizi Unutmadık
“Breaking a Bag Habit Workshop” başlığı altında gerçekleşecek workshopta her gün ilk 1.5 saat down sendromlu veya otizmli çocuklara özel kurgulanmış atölye çalışmaları verilecek. Programın ilk bölümünde down sendromlu veya otizmli çocuklarla, sonrasında ise kayıt yaptıran veya civar ilköğretim ya da çocuk kulüplerinden katılacak çocuklarla aynı atölye çalışmaları yapılacak.
İpek Şensılay ve Esra Becan’ın proje direktörlüğünü üstlendikleri atölye çalışması kapsamında Breaking a Bag Habit ekibi ile birlikte çocuklar önemli çevre sorunları konusunda aydınlanacak. Eğlenceli oyunlar ve aktiviteler sayesinde çocuklar, çevresel farkındalıklarını ve yaratıcı becerilerini geliştirirken aynı zamanda önemli konuları öğrenecekler. Tamamı ücretsiz gerçekleşecek olan bu etkinliklerin katılım sayısı 15 kişi ile sınırlandı. 9 – 11 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek atölyeler, 14.00-18.00 saatleri arasında düzenlenecek. Kayıt yaptırmak isteyen katılımcılar 0555 555 0606 numaralı telefondan yetkili kişiye ulaşabilecek.
Yuri Honing Akustik Quartet Program İçerik Değişikliği
Bu yıl birçok yenilikle sanat dünyasındaki misyonunu, pandemi engeline rağmen sürdüren Türkiye’nin ilk yeşil festivali 17. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nde, 6 Eylül Pazar akşamı gerçekleşecek Yuri Honing Akustik Quartet konseri, sinema perdesinden izlenecek. Daha önceden canlı olarak izleyici ile buluşacağı duyurulan Yuri Honing Acoustic Quartet konseri dünya genelinde alınan önlemler kapsamında pandemi engeline takıldı. Festivalin sanat yönetmeni Eren Levendoğlu ise bu engeli teknoloji yoluyla aşmaya kararlı oldukları bilgisini verdi.
Levendoğlu yaptığı açıklamada “Yuri Honing ve ekibi fiziksel olarak bizlerle olamayacak ama bizim için kaydettikleri özel video kaydıyla ay ışığı altında, sahildeki muhteşem atmosferimizde müziklerini bizimle beyaz perdede buluşturacaklar. Bu özel gece için daha önceden bilet almış olan takipçilerimize bilet ücret iadeleri yapılacak olup, yeni belirlenen fiyatlar üzerinden tekrar satışı sağlanacak” dedi.
Ödüllü Filmler Festivalin “Yeşil” Perdesinde
Festivalde, Yeşil Perde-Suda film gösterimleri kapsamında 5 Eylül Cumartesi akşamı Yönetmen Céline Sciamma’nın “Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi”adlı bol ödüllü filmi gösterime girecek. Cannes’da çok beğenilen ve çokça konuşulan, eleştirmenlerce “Birinci sınıf bir başyapıt… Bu yıl prömiyerini yapan en kusursuz eser.” sözleriyle övülen film 18. yüzyılda, bir ressamın modeliyle aşkını anlatıyor. 7 Eylül Pazartesi akşamı ise tüm zamanların en beğenilen müzik belgesellerinden biri olarak anılan, Win Wenders’ın yönettiği “Buena Vista Social Club” belgeseli beyaz perdeden izlenebilecek. Film, 2000 yılında En İyi Belgesel Film Akademi Ödülüne aday gösterilmiş, Avrupa Film Ödüllerinde En İyi Belgesel ödülünü kazanarak, birçok yarışmadan da ödüllerle dönmüştü.
Festivalin ana mekanı olan 25 asırlık Antik Taş Ocağı, Toprak Ev ve Gümüşlük sahilindeki festival alanında gerçekleşecek konser ve film programlarının tamamına www.gumuslukfestival.org adresinden ve sosyal medya hesaplarından (@gumuslukfest) ulaşılabilir. Biletler Biletix internet sitesinden temin edilebilir.