Pazar , Eylül 22 2024

Turgutreisliler ”EGE” anıtını deniz kenarında görmek istiyor.

Bodrum Belediyesi Anıtı Turgutreiste düzenlediği yeni meydana konulmasını öneriyor.

Turgutreis’in gün batımı meşhurdur. Turgutreisin gelenler senelerdir Ege Denizi’nin dostluk denizi olmasını simgeleyen ‘‘Ege’’ anıtının fotoğrafını çekiyorlardı. Ancak anıt 2 sene önce kaldırıldı. 6 ay gibi kısa sürede tamir edilen heykel “konulacak meydan aranıyor“ diye bir bahaneyle bir buçuk senedir Yavuz Tanyelinin atölyesinde bekletiliyor.

Bodrum Belediyesi Anıtı Turgutreiste düzenlediği yeni meydana konulmasını öneriyor. 8 senedir deniz kenarında olan Anıt büyük bir süs havuzunun ortasında bulunan kaideye konulacak. Artık o anıtın fotoğraflarında günbatımı, deniz olmayacak. Meydanın arka tarafının görüntüsü olacak.

Ancak Turgutreisliler Ege denizini simgeleyen, Turgutreisin sembolü olan barış ve dostluk anıtı Ege / Aegean’ı Turgutreis Atatürk Meydanı’ndaki balıkçı barınağı mendireğinin Kos Adası’na bakan ucuna, tekrar aynı yerine konulmasını istiyor. En azından deniz kenarına…

Bu konuda bir imza kampanyası başlatıldı. http://chng.it/26cxtwYV

Heykeltraş Yavuz Tanyeli, geçen sene kaybettiğimiz seramik ustası eşi Bedia Dipso ve asistanları Orhan İlyas’ın 2000 yılında bir senede tamamladığı heykel Turgutreis’e Türk-Yunan dostluğunun pekişmesine katkı ve Ege Denizi’nin dostluk denizi olmasını simgelemesi amacıyla Turgutreis balıkçı barınağı mendireğinin Kos Adası’na bakan ucuna, Kos adasına bakar vaziyette yerleştirilmişti.

5.5 metre boyunda ve 500 kilo ağırlığındaki heykel; kil, alçı ve fiber malzeme kullanılıp üzeri özel üretilmiş mozaiklerle kaplanmıştı. Kullanılan mozaikler Fransadan ithal edilmişti.

Anıtın ana motifinin Ege ve Anadolu medeniyetlerinde barışın simgesi ‘Hamile Kadın” seçilmişti. Ana motifi oluşturan hamile kadının pekçok medeniyette analık özelliği nedeniyle barışın simgesi idi. Ellerini ve yüzünü gökyüzüne kaldırmış elinde bir zeytin dalı tutan, hamile bir kadını temsil ediyordu. Turgutreisin simgesi haline gelmiş anıt gün batımındaki silüeti müthiş bir atmosfer yaratıyordu.

Anıtın tasarımını yapan Yavuz Tanyeli 1950′de Trabzon’da doğdu. 1978′de Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Yavuz Tanyelinin Bodrumda iki anıtı var. Bodrum’daki bronz “Dalgıç” anıtı ve Turgutreis’deki “Ege” anıtı. Anıtın mozaiklerini yapan Bedia Dipşo ise; 1956′de Düzce’de doğdu. 1988-1994 yılları arasında çeşitli atölyelerde resim eğitimi aldı. Sanatçının “Bukalemun” adlı mozaik çalışması Bodrum Açıkhava Heykel Müzesi’nde yer alıyor. Anıtın uygulamasını da asistanları Orhan lylas yapmıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir