Cuma , Kasım 22 2024

Tarihi Kurşunlu Cami Restore Ediliyor

Muğla’nın önemli kültürel değerlerinden biri olan tarihi Kurşunlu Cami, Muğla Valisi Esengül Civelek’in girişimleri ile Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore ediliyor.

Menteşe Beylerinden Esseyyid Şücaedin tarafından 1493-94 yıllarında yaptırıldığı bilinen ve Menteşe ilçe merkezinde kentin simgelerinden olan Kurşunlu Cami, Anıtlar Kurulu tarafından 1993 yılında tescillendi. Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 8054 ve 6888 sayılı kararları gereği caminin restorasyon ve çevre düzenlemesi işi Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 24.10.2019 tarihinde ihale edildi. Yüklenici firma ile imzalanan sözleşme gereği 2020 Aralık ayında caminin yeniden hizmete açılması planlanmaktadır.

Restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Vali Civelek, Muğla’nın kültürel mirasını yansıtan ve kentin simgelerinden olan 526 yıllık tarihi Kurşunlu Cami’nin, restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmalarına başlandığını belirtti.

Caminin tarihi dokusuna uygun şekilde yenilenmesi aynı zamanda inşa edildiği dönemin tarihinin ve kültürünün de izlerinin yeniden ortaya çıkarılması bakımından restorasyon çalışmalarının oldukça önemli olduğunu ifade eden Vali Civelek, tarihi ve kültürel değeri olan eserlerin korunarak gelecek nesillere aktarılması için her türlü gayret ve çabayı gösterdiklerini aktardı.

Vali Civelek, “Muğla’nın en eski camilerinden biri olan Kurşunlu Cami’nin restorasyon çalışmaları büyük bir titizlikle gerçekleştirilecektir. Tarihi değerlerimizi korumak ve geleceğe taşımak adına şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlimizin tarihi ve kültürel değerlerinin ön plana çıkarılması bakımdan bu tür yatırımları oldukça önemsiyoruz. Kurşunlu Cami’nin restorasyon çalışmaları için destek sağlayan Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem ve Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Reşit Akçalı’ya şahsım ve ilim adına teşekkür ediyorum.” dedi.

‘Kurşunlu Cami’

Kurşunlu Cami, klasik Osmanlı mimarisi özelliklerini taşır. İlk inşa edildiğinde medrese olarak hizmet vermiştir. Daha sonra cami olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Camiyi diğer camilerden ayıran en önemli özelliği 1853 yılında gördüğü tamir sırasında kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. İsminin de buradan geldiği söylenmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de yer alan tarihi caminin, düzgün kesme taştan örme beden duvarları Selçuklu mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Caminin içinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla süslenmiştir. Caminin bahçesinde iki adet şadırvan bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir