Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenen gemi modellerini hayata geçiren Ali Kemal Denizaslanı’nın 2011 yılında yaptığı ve Rahmi M. Koç Müzesi Koleksiyonu’nda bulunan (T.C.G. Güven) Deniz Büyücüsü gemisinin modeli,Bodrum Deniz Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.
Orijinali, Bodrum Deniz Müzesi’ne bağlı “Müze Gemi” olarak Bodrum Limanı Kale Önü Mevkii’nde ziyarete açılacak olan Deniz Büyücüsü’nün modeli, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu’nun RMK Müzesi Müdürü Mine Sofuoğlu ile iletişime geçmesi sonrasında imzalanan “süreli sergileme protokolü” sayesinde Bodrum Deniz Müzesi’nde deniz tutkunlarıyla buluşuyor.
DENİZ BÜYÜCÜSÜ’NÜN ÜÇÜNCÜ BAHARI
1937 yılında Almanya’da inşa edildikten sonra aynı yıl donanmada “Y77 TCG Güven” adıyla Dalgıç Destek Gemisi olarak katılan ve dalgıç teknolojisinin gelişmesiyle 1946 yılında Almanların yönetimi altında Yangın Söndürme Gemisi’ne dönüştürülerek, emekliye sevk edildiği 1987 senesine kadar bu görevini ifa eden gemi, şimdi “üçüncü bahar”ını yaşıyor.
Römorkör olarak hizmet dışı kaldıktan sonra 1991 yılında deniz tutkunu Aydoğan Acarer’in mülkiyetine geçerek “Deniz Büyücüsü” adını alan bu tarihi değerimiz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden alınan izin sonrasında Bodrum Deniz Müzesi’ne “Ek sergi alanı” tanımıyla bağlanıp, Bodrum Limanı Kale Önü Mevkii’nde “Müze Gemi” olarak ziyarete açıldı.
Türk Ticaret Filosu’na bağlı lisanslı bir gemi olan Deniz Büyücüsü, ilk hizmetini Fenerbahçe Marinası’nda verdi. İstanbul’dan ayrılıp Bodrum’a geldiğinde iki yıl Milta Marina’da görev yaptı. 2000 yılında, halen bağlı olduğu Bodrum Limanı Kale Önü Mevkii’ndeki yerine geçti ve yirmi bir yıl boyunca Yangın Söndürme Gemisi olarak hizmet verdi.
2021 itibariyle, sürdürdüğü Hizmet Gemisi görevinin yanında Bodrum Deniz Müzesi’ne bağlı “Müze Gemi” olarak faaliyete geçmek üzere çalışmalar yürütülmekte.