Perşembe , Ekim 10 2024

Muğla Sağlık Turizmi Yatırımlarının Merkezi Oluyor

Muğla’da sağlık turizmi potansiyelinin arttırılması, ilin turizm portföyüne kitlesel ve organize biçimde sağlık turisti kazandırılması, sağlık turizmi yetki belgesine sahip olan kuruluş sayısının arttırılması, Muğla ilinin sağlık turizminde küresel bir marka şehir olması vizyonu ile Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında, sağlık turizmi yatırımları hakkında toplantı yapıldı.

Toplantıya Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Çiçek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Artay Yağcı, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nevres H. Aydoğan, Teknopark Genel Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Barış Ethem Süzek,  İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Burak Mülayim, İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Filiz Karacacağaç, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, Muğla Valiliği AB ve Dış İlişkiler Bürosu Proje Yönetim Ofisi Koordinatörü Dr. Ahmet Esen, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Proje Birimi Sorumlusu Dr. Çiğdem Demirci katılım sağladı.

Toplantıda Valilik Proje Koordinatörü Dr. Ahmet Esen ve Dr. Çiğdem Demirci tarafından son bir yılda ilimizde sağlık turizmi kapsamında yapılan paydaş toplantıları ve faaliyetler hakkında sunum yapıldı. Sunumda sağlık turizminin çarpan etkisinden ve öneminden bahsedildi. Geleneksel turizm gelirleriyle karşılaştırıldığında sağlık turizminde kişi başı yapılan harcamaların 2019 yılında 5 bin Doları aştığı bu yönüyle dahi katkısının büyük olduğu ifade edildi.

Sağlık turizmi konusunda son bir yılda, ilin sağlık turizmi envanteri çıkarıldı. Literatür araştırması sonucu akademik çalışmalar derlenerek arşiv oluşturuldu. Son 1 yıl içinde akredite sağlık tesisi ve seyahat acentası sayısı toplamda %72 artış göstererek 22’den 38’e ulaştı. Üniversite bünyesinde Sağlık Turizmi Yüksek Lisans Programı açıldı. Hestourex uluslararası fuar çalışmaları koordine edildi. Tek Durak Hizmet Merkezi Kümelenme Projesi taslağı hazırlandı ve anahtar paydaşlar tarafından ilk onayı verildi. Fethiye ilçesinde Fethiye Turizm Konseyinde sağlık turizmi paydaşlarına sağlık turizmi farkındalık sunumu yapıldı.

Toplantıda yapılan istişareler sonucunda ilin sağlık turizmi potansiyelinin arttırılmasına, geliştirilmesine ve sektöre ar-ge ve inovasyon ile destek ve yön verecek çalışmalarının yapılacağı, uygulamalarının takip edileceği, projelerin koordine edileceği üniversite bünyesinde bir “Sağlık Turizmi Araştırma ve Uygulama Merkezi” kurulmasına karar verildi. Muğla Sağlık turizmi Tek Durak Hizmet Merkezi Kümelenme Projesinin koordine edileceği hizmet yerine ilişkin alternatifler değerlendirildi. Ayrıca sağlık turizminin hizmet ihracatı konusu olması hasebiyle kurulmuş Hizmet İhracatçıları Birliği’ne Muğla ilgili işletmelerinin üye olması hususu vurgulandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir