Cumartesi , Kasım 23 2024

Kocadon’dan  Deniz Müzesi Açıklaması

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Müzenin fikir öncüsü ve uygulayıcısı olarak bu ödülden dolayı büyük memnuniyet duyduklarını bildirerek, “Bodrum Ticaret Odası olarak bu ödül için müze projemizin hayata geçmesinde katkılar sunan Bodrum Belediyemiz başta olmak üzere, müzemize Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın eşyalarını bağışlayan değerli Kabaağaçlı ailesine, Deniz Kabukları Koleksiyonunu müzemize bağışlayan Hasan Güleşçi’ye ve tüm emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunarız. Geçmiş ve mevcut müze yöneticilerimizi de tebrik ediyorum. Ayrıca müzenin model teknelerini yapan değerli tekne yapım ustası rahmetli Ali Kemal Denizaslanı’nı da saygıyla anıyorum. Bodrum Deniz Müzemize daha nice başarılar dileriz.”  dedi.

Tarihi Kentler Birliği’nin (TKB) ilk kez 2016 yılında gerçekleştirdiği Müze Özendirme Yarışması, 4’üncü kez düzenlendi. Bu yıl 20’inci yaşını kutlayan TKB’nin; iyi müzecilik örneklerini özendirmek, yerel yönetimlerin müze uygulamalarında önder olma ve koruma bilinci yaratma rollerini öne çıkarmak ve ülkemizde yerel yönetimlerin girişimiyle oluşturulmuş müzeler arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla düzenlediği Müze Özendirme Yarışmasına 16 belediyeden, farklı ölçeklerde 18 müze katıldı.

Her müze kendi ihtisas alanında değerlendirilerek; Göç Müzesi, Kent Müzesi, Kent Tarihi Müzesi, Kent Belleği ve Arşiv Müzesi, Yaşam Kültürü Müzesi, Milli Mücadele Müzesi, Sanayi Müzesi, Sanat ve Edebiyat Müzesi, Denizcilik Müzesi ve Maket Müzesi olmak üzere 10 farklı kategori belirlendi.

Denizcilik Müzesi alanında, 6 temel kriter doğrultusunda değerlendirilen BODRUM DENİZ MÜZESİ ödüle layık görüldü.

(Bodrum Deniz Müzesi’nin temelleri, 2010 senesinde, Bodrum Yat Festivali kapsamında Bodrum Kalesi önüne kurulan bir çadır içinde 18 adet Bodrum Tipi tekne modelinin sergilenmesiyle atılmıştır. Sonrasında, Bodrum Ticaret Odası’nın proje liderliği ve Bodrum Belediyesi’nin katkılarıyla, “Müze Projesi Tanıtım Sergileri”  olarak farklı illerde ve platformlarda Bodrum’u temsil etmiştir. Eski Bedesten binasının Müze olarak tahsis edilmesiyle de, 15 Ekim 2011 senesinde halkın ziyaretine açılmıştır.)

15 Mayıs 2020 tarihinde, pandemi koşulları nedeniyle internet üzerinden toplanan Seçici Kurul, projeleri değerlendirdi. Müzelerin başarılı ve geliştirilmeye açık yönleriyle ilgili görüşlerini belirterek ödüllerin dağılımına karar verdi.

Kurul, değerlendirmede 6 temel kriteri göz önünde bulundurdu:

  • Mekân kalitesi: Müzenin içinde bulunduğu yapının mekânsal niteliği, mekânın korunması ve yeniden işlevlendirilmesi aşamasında yapılan çalışmalar, yapının kent kimliği ile ilişkisi ve planlama kurgusu dikkate alındı.
  • Arşiv ve araştırma çalışmaları: Müzenin arşivinin oluşturulma şekli, koleksiyonlarının niteliği, arşivinin bilimsel araştırmaları ne ölçüde yönlendirebilecek güçte olduğu ve yapılan yayınlar bu kapsamda ele alındı.
  • Sergileme kurgusu: Müzenin koleksiyonunu ziyaretçilerine aktarırken kullandığı iletişim dili, sergi düzeni, yapılan seçki ve kullanılan sergi ara yüzü, bu kriter altında değerlendirildi.
  • Sosyal gücü: Müzenin bir kültür mekânı olarak halkla kurduğu ilişki, bu bağlamda değerlendirildi. Müzede verilen eğitimler, destekleyici faaliyetler, düzenlenen etkinlikler, program ve her şeyden önemlisi içinde bulunduğu kentin sosyal yaşamına olumlu etkisi bu kapsamda dikkate alınan kriterler oldu.
  • Kentle ilişki; Müzenin kentin bütüncül kurgusu ve koruma çalışmalarıyla ilişkisi değerlendirildi; müzenin, kentte ne ölçüde bir kamusal odak olarak var olduğu sorusu irdelendi.
  • Süreç yönetimi; Müzenin açılması ve yönetimi süreçlerinde karşılaşılan zorluklara karşı yenilikçi yaklaşımların ne ölçüde geliştirilebildiği, bu kriter kapsamında ele alındı.

TKB Müze Özendirme Yarışması isminde de vurgulandığı gibi, müzeler arasında rekabeti değil, iyi örnekleri özendirmeyi hedefliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir