Salı , Kasım 26 2024

Kent Konseyinden Geri Dönüşüm Açıklaması

Bodrum Kent Konseyi Yerinde Ayrıştırma ve Geri Dönüşüm Çalışma Grubu tarafından geri dönüşüm konusunda açıklama yayınlandı.

Açıklama şöyle:

Bodrum kamuoyuna!

Geri dönüşüm, yeniden değerlendirilebilme olanağı olan atıkların çeşitli işlemlerden geçerek üretim sürecine yeniden dahil olmasıdır. Atıkların ayrılmasına ise atık yönetimi denir.

Geri dönüşüm fikriyle; yeni cevherlerin oluşması ve ürünleri yeniden kullanmak için eldeki kıt kaynaklar korunmaktadır. Örneğin 1 ton kâğıttan, geri dönüşümlü bir ürün elde edilebilir: Böylece kâğıt hamuru için 17 ağacın kesilmesine,  Atıkların depolanacağı doğal bir alanın kullanılmasına gerek kalmaz ve  saatte 4,200 kilovatlık enerji tasarrufu sağlanır, bir evin ortalama 6 aylık enerjisi ve 26.000 litrelik su tasarrufu sağlanır.

2016 yılı Bodrum çöplüğünde ayrıştırılan ambalaj atığı miktarı 15.583 ton ve mali değeri ise 5 milyon TL’dir. 2016 yılı Bodrum yerinde ayrıştırılan ambalaj atığı miktarı 3.078 ton ve mali değeri ise 1.100.000 TL’dir. 2019 yılı Bodrum yerinde ayrıştırılan ambalaj atığı miktarı 6.197 ton olup 2016 yılının 2 katıdır. Çöp alanında ayrıştırma sürdürülüyor veya atık yönetimi iyi yapılabilmiş olsaydı 37.000 ton ambalaj atığı ayrıştırılmış ve 13 milyon TL gelir elde edilmiş olacaktı.

Tüm bunların yanında 150.000 KW enerji, 96 milyon 200 bin ton su tasarruf edilmiş olacaktır. Bu veriler Bodrum yarımadasının sadece güney mahallelerinde yapılan ayrıştırma miktarıdır. Bodrum genelinde bugün ki koşullarda ayrıştırma yapılması durumunda 75 bin ton ambalaj atıpı ayrıştırılmış, 30 milyon TL’ye yakın gelir elde edilmiş olacaktır.

Aynı zamanda atıkların vahşi depolama alanına taşıma maliyetini ve doğal alanların çöp depolama için kullanılması da dikkate alındığında, Bodrum da katı atıkların yerinde ayrıştırılmasının ne denli önemli olduğunu görebiliriz.  Bugün geldiğimiz aşamada 2017 sayıştay raporu doğrultusunda 11.06.2020 tarihinde başlayan ihale süreci ekim ayı ortalarına geldiğimiz şu günlerde hala sonuçlanmamıştır. Yaptığımız araştırmalara göre Türkiye de 6 adet olduğu tespit edilen Çin üretimi hibrit bir aracın şartnamede olması ve ithalat yasağı nedeniyle temini mümkün olmayan araç mı ihaleyi kilitleyen sebeptir. Bu konuda çevre müdürlüğünün bizleri ve bodrumluları aydınlatmasını istiyoruz.

İhale sürecine girilmesiyle birlikte sözleşmesi devam eden TEM-ÇEV firması ayrıştırma konteynırlarının büyük bir kısmını toplamış, evinde ayrıştırıp konteynırlara götüren vatandaşlar normal çöp kutularına atmak zorunda bırakılmış, yıllarca bunun için verilen mücadele heba edilmiştir. Belediyenin ise bu duruma müdahale etmemesi de düşündürücüdür.

Bodrum’un her yanı basit ayrıştırılabilir(karton kutular, plastik ve cam şişeler) atıklar ile dolup taşarken, binlerce ton geri dönüşümü mümkün olan atık vahşi depolama alanına taşınmaktadır.

Bodrum belediyesini, Vahşi depolamayı bitirecek, yerinde ayrıştırmayı esas alacak bir uygulamayı biran önce hayata geçirmeye, yerinde ayrıştırma için daha fazla bütçe ve emek harcamaya çağırıyoruz.

Bizler bu konunun takipçisi ve tarafı olduğumuzu tüm kamuoyuna beyan ediyoruz.

Bodrum Kent Konseyi

Yerinde Ayrıştırma Ve Geri Dönüşüm Çalışma Grubu

Eş Sözcüler

Songül Turan

Nihat Koyuncu

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir