Cumartesi , Kasım 23 2024

İhracat Yüzde 22 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu 2020 yılı, Ocak ayı Dış Ticaret İstatistiklerini yayımladı.

Bu kapsamda TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan YÜCEDAĞ tarafından verilen bilgiye göre Muğla ilinde; Genel ticaret sistemine göre ihracat %22,8 arttı, ithalat %39,2 arttı

İhracat 2020 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %22,8 artarak 47 milyon 844 bin dolar, ithalat ise %39,2 artarak 19 milyon 113 bin dolar olarak gerçekleşti.

Ocak ayında Muğla bu değerlerle Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 25. il olurken ithalatta ise 29. sırada yer aldı.

En fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu

Muğla’dan, 2020 yılı Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ülke Yunanistan oldu. Bu ülkeye yapılan ihracat 7 milyon 711 bin dolar olarak gerçekleşti. Yunanistan’ı sırasıyla 4 milyon 230 bin dolar ile İtalya ve 3 milyon 886 bin dolar ile Almanya izledi.

En fazla ithalat yapılan ülke Fas oldu

Muğla’ya, 2020 yılı Ocak ayında en fazla ithalat Fas’tan yapıldı. Bu ülkeden yapılan ithalat 6 milyon 970 bin dolar olarak gerçekleşti. Fas’ı sırasıyla 1 milyon 954 bin dolar ile Çin ve 1 milyon 794 bin dolar ile Norveç izledi.

En fazla ihracatı yapılan fasıl “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” oldu

TÜİK Denizli Bölge Müdürü Ali İhsan YÜCEDAĞ tarafından verilen bilgiye göre Ocak ayında Muğla’da fasıllar düzeyinde en büyük ihracat kalemi, “Balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanlar” (29 milyon 970 bin dolar) oldu. Bu fasılı sırasıyla “Taş, alçı, çimento, amyant, mika veya benzeri maddelerden eşya” (4 milyon 831 bin dolar) ve “Tuz, kükürt, topraklar ve taşlar, alçılar, kireçler ve çimento” (4 milyon 236 bin dolar) fasılları izledi.

En fazla ithalatı yapılan fasıl “Gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler” oldu

Ocak ayında, Muğla’da ithalatı en yüksek fasıl, ‘‘Gıda sanayiinin kalıntı ve döküntüleri, hayvanlar için hazırlanmış kaba yemler” (8 milyon 72818 bin dolar) oldu. Bu fasılı; “Hayvansal ve bitkisel katı ve sıvı yağlar, yemeklik katı yağlar, hayvansal ve bitkisel mumlar” (3 milyon 883 bin dolar) ve “Kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları” (1 milyon 873 bin dolar) fasılları izledi.

Dış ticaret istatistikleri genel ticaret sistemi ve özel ticaret sistemi olmak üzere iki farklı ticaret sistemine göre hesaplanmaktadır. Genel ticaret sisteminde, bir ülkenin ekonomik alanına giren ve ekonomik alanından çıkan mallar kapsanmaktadır. Bu sistemde, ülkenin ekonomik alanını oluşturan serbest bölgeler, gümrük antrepoları ve serbest dolaşım alanına giren veya bu alanlardan çıkan mallar hesaplamalara katılmaktadır. Özel ticaret sisteminde ise, gümrük antrepoları ve serbest bölgeler istatistiklerde yer almamakta, sadece ülkenin serbest dolaşım alanına giren ve bu alandan çıkan mallar kapsanmaktadır.

Dış Ticaret İstatistikleri, Ocak 2020’den itibaren ayrıntılı olarak genel ticaret sistemine göre yayımlanmasına başlanmıştır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir