Pazartesi , Kasım 25 2024

Hasar Tespit Çalışmaları Sürüyor

Muğla ve ilçelerinde yaklaşık bir haftadır etkisini sürdüren şiddetli yağışlardan etkilenen ev, işyeri ve tarım alanlarında Muğla Valiliği koordinasyonunda çalışmalar ve ilgili ekiplerce hasar tespit çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.

Meteorolojik uyarılar doğrultusunda Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın talimatı ile yağışların etkilerini en aza indirmek amacıyla yağışlar başlamadan önce riskli bölgeler belirlenmiş, AFAD, DSİ, Karayolları, belediyeler, Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer kurumların araç ve iş makineleri ilgili yerlerde çalışma yaparak, olası durumlara karşı teyakkuz halinde bekletilmiştir. Ayrıca olası durumlara müdahale etmek ve kurumlar arası iş birliği ve koordinasyonu sağlamak üzere Afet Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) bünyesinde Vali Yardımcısı Ayhan Yazgan başkanlığında 24 saat esaslı kriz merkezi oluşturulmuştur.

Yağışların etkili olduğu bölgelerde gelen ihbarlara müdahalede bulunmak üzere 1296 personel, 434 araç ve 84 iş makinesi ile sahada çalışmalar yapıldı.

Ekiplerce Bodrum ilçesinde 69 konut ve işyeri ile 2 kurumun su tahliyesi yapılmış ve araçlarında mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmıştır. Marmaris ilçesinde 65 konut ve iş yeri ile 2 okulun su tahliyesi yapılmış, 3 kanal temizliği ve araçlarında mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmıştır. Menteşe ilçesinde 11 konut ve iş yeri ile 1 okulun su tahliyesi yapılmış, araçlarında mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmış, 3 ahırlarda kalan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ekiplerce tahliye edilmiştir. Datça ilçesinde 7 konut ve işyeri ile 1 deponun su tahliyesi yapılmış, araçlarında mahsur kalan vatandaşlara ekiplerce müdahale edilmiştir. Ula ilçesinde 23 konut ve işyeri ile 2 okulun su tahliyesi yapılmış, ahırda mahsur kalan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar kurtarılmıştır. Milas ilçesinde 6 konut ve işyerinin su tahliyesi yapılmış, 1 ahırda mahsur kalan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar ekiplerce tahliye edilmiş ve araçlarında mahsur kalan vatandaşlara yardım edilmiştir. Ayrıca yoğun yağışlardan dolayı kapanan yollar temizlenmiştir. Fethiye ilçesinde 5 konut ve işyerinin su tahliyesi yapılmış, 1 ahırda mahsur kalan hayvanlar ekiplerce tahliye edilmiştir. Köyceğiz ilçesinde 6 konut ve işyerinin ve 1 okulun su tahliyesi, 2 kanal ve yol temizliği işlemi yapılmıştır. Köyceğiz ilçesinde yağışlar nedeniyle Köyceğiz Gölünde taşma meydana gelmiş, göl yakınındaki işletmelerde ve konutlarda yaşanan su baskınlarına gerekli müdahaleler yapılmıştır. Ortaca ilçesinde 8 konut ve işyerinin su tahliyesi yapılmıştır. Dalaman ilçesinde 19 konut ve iş yeri ile 1 okulun su tahliyesi, 2 kanal ve yol temizliği yapılmıştır. Yatağan ilçesinde 3 konutun su tahliyesi yapılmıştır.

Olası enerji ve haberleşme kesintilerine karşı il genelinde AYDEM tarafından 77 personel ve 34 araç görevlendirilmiştir.

İl genelinde 128 konut, 12 iş yeri, 2 ahır ve 3 aracın zarar gördüğü Defterdarlık ekiplerince tespit edilmiştir.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan zarar tespit çalışmaları sonucunda ilk belirlemelere göre 5 bin 500 dekar tarım arazisi, 623 dekar sera alanı su altında kaldı, 6 bin 800 kg kesif yem, 21 bin 400 kg kaba yem, 7 küçükbaş hayvan ve bin 384 arı kovanı zayi olmuştur.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ekiplerince toplam 121 hane ziyaret edilerek, ailelere psikososyal destek sağlanmış ve ailelerin sosyo-ekonomik destek talepleri doğrultusunda gerekli işlemler başlanmıştır.

Yağışların etkili olduğu ilk andan itibaren öncelikli olarak vatandaşların can ve mal güvenliğinin sağlanması konusunda tüm ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirten Vali Orhan Tavlı, Valiliğimiz koordinasyonunda ilgili tüm kurumların iş birliği içerisinde gerekli çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Şiddetli yağışlarda ev ve işyerleri ile tarım alanları zarar gören vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Vali Orhan Tavlı, zarar tespit çalışmalarına ivedilikle başlandığını, devletin tüm imkanları ile vatandaşın yanında olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir