Salı , Kasım 26 2024

Halikarnas Balıkçısı 47. Yıldönümünde Anıldı

Cevat Şakir Kabaağaçlı, namı değer Halikarnas Balıkçısı ölümünün 47.yılında çok sevdiği Bodrum’da sade bir törenle anıldı. Balıkçı’nın defnedildiği Gönültepe’deki etkinlikte konuşan Başkan Aras, “Bodrum’u betona değil Cevat Şakir’in anılarına teslim edelim.” dedi.

Adının verildiği Mahallede bulunan ve Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen anma etkinliğine Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcıları Emel Çakaloğlu, Hüseyin Tutkun, CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Balıkçı’nın torunu Sibel Kabaağaçlı ile bazı Sivil Toplum Örgütü temsilcileri katıldı.

Gazeteci, yazar, ressam, şair, rehber, araştırmacı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın her yıl öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen anma töreni, bu sene salgın tedbirleri kapsamında az bir katılımla gerçekleşti.

Törende bir konuşma yapan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras,  Halikarnas Balıkçısı’nın, Bodrum’un kültürüne ve tarihine değer kattığını, ilçenin tanınmasında önemli rol oynadığını belirterek Cevat Şakir’in hayatının ve eserlerinin Bodrum’un okullarında ders olarak okutulması gerektiği söyledi.

Halikarnas Balıkçısı’nı gelecek nesillere daha iyi tanıtılması ve bıraktığı mirasın aktarılması gerektiğine değinen Başkan Aras, “O’nun bize bıraktığı miras, sonsuza kadar sürecek bir miras. Bölgenin mitolojisini çok iyi irdeleyerek Bodrum hakkında yazmış olduğu kitapların çok geniş kitlelere ulaşması sayesinde Bodrum’ çok büyük katkıları olmuştur. Bizler, başta insan sevgisi olmak üzere, doğa ve deniz sevgisiyle yoğrulan Halikarnas Balıkçısı’nın hikayelerini büyüklerimizden dinleyerek büyüdük.” dedi.

Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın Bodrum’a bıraktığı en büyük miraslardan birinin, bitki örtüsüne sağladığı katkı olduğunu belirten Başkan Aras konuşmasını şöyle tamamladı;

“Dünyanın her yerinden cebinde taşıdığı o tohumlar buranın yeşermesine büyük katkıyı sağlamıştır. Bizlerde şimdi onun üzerine koymaya çalışıyoruz. Bu yolda başlattığımız Begonvil Kenti Bodrum projemizde en büyük dayanağı sevgili Cevat Şakir Kabaağılı’dır. Onun mirasını gelecek nesillere aktarmak en büyük borcumuzdur. Bunu yaparak devam edeceğiz, Bodrum’u ona yakışır bir şekilde yeşillendireceğiz, ağaçlandıracağız. Her bulduğumuz köşeyi beyaz binalarla değil yeşil örtü ile kapatmaya çalışacağız. Bodrum’u betona değil Cevat Şakir’in anılarına teslim edeceğiz. Bu yolda da bütün Bodrum’dan destek bekliyorum.”

Başkan Ahmet Aras’ın konuşmasının ardından törene katılan Cevat Şakir’in torunu Sibel Kabaağaçlı ise duygularını şöyle tarif etti:

“Dedemi anarak hiç bir zaman unutmadığınız için hepinize çok teşekkür ederim. Bodrum’a ilk geldiği zaman beldenin adından dolayı biraz tereddüt geçirmiş olsa da buranın doğal güzelliğini ve tarihi birikimini görünce burayı çok sevdi. Dedem öldüğünde ben 9 yaşındaydım ve hatırladığım kadarıyla babam İzmir’e defnedilmesi konusunda ısrar etmişti ama dedem Bodrum’u çok sevdiği için mezarının burada olmasını istedi.”

Konuşmaların ardından katılımcılar tarafından Cevat Şakir’in mezarına çiçekler bırakıldı. Başkan Aras ile Sibel Kabaağaçlı birlikte mezarın yanına begonvil dikti.

Öte yandan, geçtiğimiz ay Belediye Başkanı tarafından Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın manevi oğlu Prof. Dr. Şadan Gökovalı’dan teslim alınan orijinal el yazmalarını Bodrum Deniz Müzesinde sergilenmeye başlandı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir