Temmuz 14 , 2025

Gökkuşağı Alabalığının Üretimi Arttırılıyor

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının desteğiyle deniz kültür balığı üretiminde Avrupa’da ilk sırada yer alan Muğla’da, alabalık üretiminde kalite ve verimliliğinin arttırılması için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda alabalık üretiminde önemli bir yere sahip Seydikemer ilçesi Eşen Çayı havzasında üretilen gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla hazırlanan projenin protokolü imzalandı.

Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda düzenlenen protokole Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Vali Yardımcısı ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı İsmail Soykan, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım Proje koordinatörü olarak Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, Hayvan Sağ Şube Müdürü Mustafa Akıskalı, Veteriner Hekim Alihan Bingolbali,  Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mustafa Topuz, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Emrah Şimşek, Proje Araştırmacıları Doç. Dr. Şeyda Cengiz,  Dr. Nurettin Çanakoğlu, Dr. Neslihan Sürsal Şimşek ve Dr. Semiha Yalçın katıldı.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının destekleriyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ortaklığında yürütülecek proje ile Eşen Çayı Havzasında faaliyet gösteren gökkuşağı alabalığı işletmelerinde verimlilik ve kaliteli üretim başta olmak üzere güvenli gıda arzı ile üreticilerimizin hem iç piyasada hem dış piyasada rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) önemli üretim merkezlerinden Seydikemer ilçemizde bulunan Eşen Çayı Havzasındaki alabalık üretim işletmelerinde yılda 18 bin ton gökkuşağı alabalığı üretiliyor. İlimizde üretilen alabalıkların yaklaşık %80’i yaklaşık 25 adet tesiste işlenerek yurt dışına gönderilmekte, geri kalan kısmı iç piyasada tüketilmektedir.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının yaklaşık 1 milyon TL destek verdiği proje ile üretimde verimliliğin ve kalitenin yanı sıra işletme karlılığı arttırılacak. Ayrıca işletme sorumlularına verilecek eğitimlerle biyogüvenlik kültürünün de geliştirilmesi hedefleniyor.

Paylaş

spot_img

Son eklenenler

Bayraklı’nın Renkleri Çeşme’de Buluştu: Kadınların Sanat Yolculuğu Sergiyle Taçlandı

Bayraklı Belediyesi’nin kültür merkezleri ve Kadın Dünyası projeleri kapsamında resim eğitimi alan kadınlar, sanat yolculuklarını sergiyle taçlandırdı. Ressam ve sanat eğitmeni Endam Okuyucu öncülüğünde hazırlanan “Bayraklı’nın Renkleri” sergisi, 7 Temmuz’da Çeşme Aya Haralambos Kültür Merkezi'nde açıldı. Sergi, bu akşam saat 20.00’de sona eriyor.

Seda Bakan Hem Sette Hem Anne Rolünde: “2025 Yaz ve Set” Notuyla Paylaştı

Seda Bakan, “Gelin Takımı 2” filminin ardından şimdi de Netflix’te yayınlanan “Zeytin Ağacı” dizisinin 3. sezonu için sete çıktı. Yoğun tempoya rağmen sosyal medya paylaşımlarını aksatmayan ünlü oyuncu, çekimlerden kareleri “2025 yaz ve set” notuyla takipçileriyle paylaştı.

Bodrum’un saklı antik hazinesi… Peynir Çiçeği Mağarası

Bodrum Yarımadası’nda, turkuaz koyların ve hareketli sahillerin gölgesinde, Gündoğan’ın kalbinde saklı bir tarih yatıyor: Peynir Çiçeği Mağarası.

CHP’nin “ittifak” hatası, sadece partiye değil Muğla’ya da pahalıya patladı

"Temsil" kelimesi, Latince repraesentare kökünden gelir. "Yeniden var etmek", "orada yokken bile sesi olmak" demektir. Meclis’e gönderilen bir vekil, yalnızca el kaldıran değil, arkasındaki halkın hikâyesini anlatandır. Peki ya vekil o hikâyeye yabancıysa? O zaman temsil değil, sadece sandalye kalır geriye. Tıpkı Muğla’da olduğu gibi.

Demet Akalın & Sefo’dan Global Hit: “Yerinde Dur”

Türk pop müziğinin güçlü sesi Demet Akalın ile genç rap yıldızı Sefo, “Yerinde Dur” adlı düetleriyle sadece Türkiye’de değil, dünya genelinde büyük bir başarıya imza attı.