Pazar , Kasım 24 2024

Goca Bodrumlular Gecesi Yılbaşı Özel Programına Davetlisiniz

Leleg Uygarlığı Pedesa Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından Bodrum’un gelenek ve göreneklerinin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması, tarihi ve kültürel değerlerin korunması için birçok etkinlik düzenleniyor. 2023’ün son günlerinde yeni yıl coşkusunu farklı bir şekilde yaşatmak için 19 Aralık 2023 Salı Günü Müsgebi Düğün Salonunda “Goca Bodrumlular Gecesi Yılbaşı Özel Programı” gerçekleştirilecek.

Leleg Uygarlığı Pedesa Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Mehmet Melengeç Bodrum Belediyesi katkıları ile gerçekleştirilecek olan bu özel gece ile ilgili olarak şöyle konuştu; “Küçük bir kasabadan, artık orta büyüklükte bir kente dönüşen Bodrum’da Bodrumluların azınlıkta kaldığı bu günlerde gelenek, görenek, örf ve adetlerimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Şu bilinsin ki beş bin yıllık bir geçmişi olan Bodrum’u korumak ve kollamak zorundayız. Uzun yıllardır sürdüregeldiğimiz Goca Bodrumlular gecesini bu sene yeni yıl özel programı ile daha da geniş kitlelere yaymak istedik. Birçok yerel sanatçımız gecemize neşe katacak ve yöresel türkülerimiz, şarkılarımız ve oyunlarımız ile birliğimizi, dirliğimi ve dayanışma anlayışımızı güçlendireceğiz…”

Leleg Uygarlığı Pedesa Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Melengeç “Goca Bodrumlular Gecesi Yılbaşı Özel Programı”nın 19 Aralık 2023 Salı akşamı 19:00’da Müsegebi düğün salonunda başlayacağını ifade ederek; “Ordövr tabağı, ara sıcak ve karışık ızgaradan oluşan ana yemeğimiz ile meyveden oluşan, 350 lira da maliyeti olan zengin bir menü hazırladık. Herkes içeceğini kendisi getirebilir, ya da oradan satın alabilir. Yoksa gelenek, yoktur gelecek sloganı ile herkesi Goca Bodrumlular Gecesi Yılbaşı Özel Programına bekliyoruz…” dedi.

Goca Bodrumlular Gecesi Yılbaşı Özel Programı için; 0549 480 48 48 – 0532 354 83 25 ya da 0532 737 755 55 nolu telefonlardan bilgi alınabilir.

Kırmızı kuşak hikayesi…

Üç bin beş yüz yıl önce bu coğrafyada ilk yaşamı kuran Lelegler’den günümüze bir kahramanlık ve cesaretin sembolüdür kırmızı kuşak.

Yenilmez savaşçılar Pers İmparatorluğu’na “dur” demiş Leleg uygarlığından günümüze birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış kasabamızda çalışkan ve cesur halkın güç sembolü olmuştur kırmızı kuşak.

Henüz yolumuzun olmadığı, eşek ve develerle patika yollardan kara ulaşımının sağlandığı yakın geçmişte Milas’tan Bodrum’a kadar olan bölgenin yolunun kazma kürekle açılıp araç trafiğine uygun hale getirilmesi kırmızı kuşaklıların eseridir.

Bu dönemlerde Bodrum’un ovası olmadığı için kömür ocağı, kireç ocağı gibi işlerle uğraşılır kayalıklar temizlenip tarım alanına dönüştürülürmüş.

Bu ve bunun gibi güç ve cesaret gerektiren işler bunlar tarafından yapılırmış ve bunlar çalışma esnasında güç versin diye yün örgüsü kırmızı kuşak sararlarmış bellerine

Kırmızı kuşaklılar ünvanı da buralardan kazanılmıştır.

Mesela Bodrum’dan askerlik gibi veya ziyaret amaçlı kasaba dışına çıkıldığında ilk mola Milas’ta verilirmiş.

Mola verdiklerinde “bakın kırmızı kuşaklılar geldi” diye gururla ve hayranlıkla bakılırmış.

Günümüzde de halk, Bodrum ve yöresinde birbirine EFE diye hitap eder.

Bu her ne kadar halkın büyüğüne hitabı gibi bilinse de aslında bu ünvanın aslı kırmızı kuşaklılar hikayesine dayanır.

Hikayeyi günümüze Uncu Topal Kamil ve Deveci Mustafa Köroğlu taşımıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir