Temmuz 14 , 2025

Geleneksel Dokumalara Destek

GEKA’nın Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı kapsamında desteklediği, Begonvil Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin yürüttüğü  “Geleneksel Muğla Dokumaları Envanteri Hazırlanması ve Günümüz Kullanımına Uygun Dokuma Yapılması” projesi ile Muğla’nın geleneksel dokumaları yaşatılmaya devam ediyor.

“Geleneksel Muğla Dokumaları Envanteri Hazırlanması ve Günümüz Kullanımına Uygun Dokuma Yapılması” projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyetlerini Aydın, Denizli ve Muğla’da yürüten GEKA’nın “Üretici Örgütlerinin Güçlendirilmesi Yönetim Danışmanlığı Teknik Destek Programı” kapsamında destek aldı. Proje kapsamında dokumacılık konusunda verilen danışmanlık ve eğitim hizmetiyle Muğla’nın geleneksel dokumacılık ürünlerini gelecek nesillere taşıyacak yetişmiş kadın iş gücü oluşturuldu.

Kooperatif ortaklarının yanı sıra, kooperatife ortak olmayan ancak Muğla Dokumalarını öğrenmek isteyen kadınların da katıldığı eğitim ve danışmanlık hizmeti; Muğla Dokumaları için uygun ip, model, desen oluşturma, dokuma tekniklerini ve geleneksel ürünlerin günümüz kullanımına dönüştürülmesine yönelik üretimin yapılması konularını kapsadı. Bunun yanında dokuma örneklerinin günümüz kullanımına uyarlanması, yurt dışı pazarlama olanakları ve marka uygulamaları da danışmanlık hizmeti kapsamında verildi. Tezgahlarda verilen uygulamalı eğitimlerde şal, fular, peştamal, peşkir, kumaş ve perde üretildi.

Kooperatifin 7 ortağıyla birlikte eğitim alan kadınlardan 4’ü şu anda parça başı çalışarak aile ve ilçe ekonomisine katkıda bulunmaya başladılar. Önümüzdeki yıllarda bu sayı artırılarak kalıcı istihdama yönelik adımlar da atılacak.

Proje kapsamında; Muğla’nın kaybolmaya yüz tutmuş önemli değerleri olan Yeşilüzümlü Dastar Bezi, Yeşilyurt Pisi Bürümcük Dokumaları ile özellikle antik çağlarda kullanıldığı söylenen ve yakın zamana kadar evlerde üretilen Tarihi Bodrum Bezi envanteri hazırlanarak kayıt altına alındı ve böylece gelecek nesillere aktarılmasının önü açıldı.

Özel tasarım ve dokumalarıyla Bodrum’a gelen yerli ve yabancı turistler için de cazip hale getirilen Muğla’ya özgü dokumaları turistler yerinden satın alabilecekler. Dokuma Atölyesi’ne gelen turistler isterlerse Atölye’de dokuma denemeleri de yapabilecekler.

Proje ile en kısa zamanda Muğla ve Bodrum’a özgü, kültürel değeri olan Muğla dokumalarının Bodrum’dan Türkiye’ye ve dünyaya ulaşması hedefleniyor.

 

 

 

 

Paylaş

spot_img

Son eklenenler

Marina Yacht Club Bodrum, 11-20 Temmuz 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek canlı müzik programını duyurdu.

Bodrum'da müzikseverler için zengin bir takvim sunan mekanda, haftanın her günü farklı sanatçılar sahne alacak.

Bodrum’da Sanatın Dört Hali; Dibeklihan’da Dört Sanatçıdan Dört Farklı Anlatı

Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 12 Temmuz – 7 Ağustos tarihleri arasında dört farklı sanatçının sergisine ev sahipliği yapıyor. Suluboyadan heykele, doğadan mitolojiye uzanan eserler, Bodrum’da sanatseverlere çok katmanlı bir yaz serüveni sunuyor.

Fatih Erkoç’tan İlk Kişisel Fotoğraf Sergisi; Merqezart’ta Üç Sanatçıdan Üç Farklı Perspektif

Müzik dünyasının usta ismi Fatih Erkoç, ilk kişisel fotoğraf sergisi “Işık ve Gölge” ile sanatseverlerin karşısına çıktı. Merqezart’ta açılan sergide Nursel Birler Carroll ve Mert Mazı’nın eserleri de yer alıyor.

Cerem Onurluer’den Bodrum’da Müzik Ziyafeti

Azka Otel’deki Konseriyle Alkışları Topladı Türk müziğinin sevilen ismi Cerem Onurluer, Bodrum Azka Otel’de verdiği konserde güçlü sesi ve enerjik sahnesiyle izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı.