Bodrum’da kültür ve sanat alanında özel bir yere sahip olan Dibeklihan Kültür ve Sanat Köyü, 12 Temmuz – 7 Ağustos 2025 tarihleri arasında dört farklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Heykelden, sulu boyaya, zeytin ağacına ve kadın temasına vurgu yapan resimlerin yanında çağdaş anlatılardan doğa temsillerine uzanan özel bir seçkiyle; Dibeklihan Sergilerinde Mehmet Emin Erdoğdu, Behruz Kuul, Rıfat Çığ ve Hector Art Galeri sergisinde Hikmet Çetinkaya’nın eserleri izleyiciyle buluşuyor. Sergi açılışları, 12 Temmuz Cumartesi günü saat 19.30’da Dibeklihan Orhan Kemal Meydanı’nda sanatçılarla birlikte gerçekleştirilecek.
DİBEKLİHAN SERGİLERİ;
MEHMET EMİN ERDOĞDU: Heykel – Resim / Erdinç Bakla Sanat Galerisi70’li yıllarda Akşehir Öğretmen Okulu’nda resim öğretmeni İsmet Şen’in yönlendirmesiyle sanata yönelen Mehmet Emin Erdoğdu, 1983 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Devrim Erbil, Saim Bugay ve Bihrat Mavitan gibi isimlerle çalıştı.
Sanat hayatı boyunca Ankara, Bodrum, İstanbul, Ayvalık, Bozcaada ve Almanya’nın Hannover kentinde sergiler açtı. “40 Kutu 40 Yorum” adlı projeyi Bodrum’da hayata geçirdi. Eserlerinde su sarnıçları, tekneler, balıklar, boğalar, kuşlar, masal kahramanları ve kadın figürleri yer alıyor.
Farklı malzemeleri özgün bir dille buluşturan sanatçı, uzun yıllar Gümüşlük’te yaşadıktan sonra üretimlerini Kazdağları’ndaki atölyesinde sürdürüyor.
BEHRUZ KUUL: Resim / Yıldız Kenter Sanat GalerisiDÖNGÜ: “KÖKEN” / Küratör: Kemal Orta
Behruz Kuul’un sanatından önemli bir kesit sunan DÖNGÜ, Kemal Orta Küratörlüğünde Bodrum’da dört farklı lokasyonda izleyiciyle buluşuyor. “Gün Batımı”, “Gizli Mekânlar”, “Dönüşüm” ve “Köken” başlıklarıyla şekillenen bu çoklu mekân sergilemesi, aslında tek bir serginin bütünü oluşturan parçalarından oluşuyor. Sanatçının üretim sürecinde önemli bir yere sahip olan “tekrar”, her defasında yeni bir keşfe dönüşüyor ve bu tekrar, zamanla farklılaşmanın yolunu açıyor. Döngü, işte tam da bu evrilme sürecini görünür kılıyor.
Sanatçı’nın Dibeklihan’daki son sergisi ise “Köken” sergisi ise bu bütünün içinde sanatçının yaratım sürecindeki başlangıç noktasına işaret ediyor. Kağıt üzerine pastel, sulu boya ve karakalem teknikleriyle gerçekleştirdiği işler, sadece birer eskiz değil; kendi başına tamamlanmış sanat eserleri olarak yer alıyor.
Doğa, içerik ve bağlam bakımından Kuul’un sanatının temelini oluşturuyor. Sanatçı, izole yalnızlıktan kolektif hafızaya, doğanın estetik yansımalarından insan-doğa ilişkisine uzanan anlatısını, minimalist ama derinlikli bir görsel dille aktarıyor.
“Köken”, Dibeklihan’daki sergi mekanında izleyicileri, Behruz Kuul’un içsel döngüsüne tanıklık eden düşsel bir sanat yolculuğuna çıkarıyor.
RIFAT ÇIĞ: Suda Beliren Düşler /Sulu Boya / Orhan Kemal Meydanı1963 Ankara doğumlu Rıfat Çığ; sanatçı, belgeselci ve çizer kimliğiyle tanınıyor. Fırat Üniversitesi Biyoloji Bölümü mezunu olan sanatçı, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde çalıştıktan sonra Marmaris’e yerleşti. Radyo programcılığı, dergicilik ve gazetecilik yaptı.
İZ TV’de yayınlanan “Ayak İzleri” adlı belgesel serisiyle geniş kitlelere ulaştı.
Sanatla kurduğu bağ çocukluk yıllarına dayanıyor. Ressam annesi Olcay Hanım’ın fırça hareketlerini izleyerek büyüyen Çığ, uzun yıllar boyunca çizimlerini yalnızca özel alanlarda sürdürdü.
2022 yılında çekimlerini tamamladığı “Kayıp Fauna” belgeseli ise bu pratiği görünür kıldı.
Belgeselde kullanmak üzere yabancı sanatçılardan almak istediği çizimleri yeterli bulmayan Çığ, tarih öncesi canlıları kendi elleriyle resmetmeye başladı.
“Suda Beliren Düşler” sergisi, bu keşfin bir yansıması. İlk kez Kayseri’de sergilenen “Kayıp Fauna” koleksiyonundan eserlerin yanı sıra, özgün suluboya çalışmalarından oluşan ikili bir seçki Bodrum’da izleyiciyle buluşuyor. Sergi, doğaya, zamana ve hayal gücüne açılan etkileyici bir pencere niteliğinde.
HECTOR ART GALLERY: Gelincik / HİKMET ÇETİNKAYA“Gelincik insan ömrü gibidir.
Dünü vardır; yaşamıştır.
Bugünü vardır; yaşıyordur.
Ama yarını belli değildir.”
Hikmet Çetinkaya için “Gelincik”, değer vermektir. Unutmamaktır, sevmektir, hatırlamaktır, vefadır. Gelincik yürek saflığıdır, kalp temizliğidir. Güzel görmektir. Yaşadığımız anın kıymetini bilmektir.
Sanatçı bu sergisinde, doğaya ve zamana dair duygularını gelincikler aracılığıyla aktarıyor. Gelincikler, Hector Art Gallery’de izleyicisine bir içsel bahar, mutluluk sunuyor.
Ziyaret bilgileriSergiler, 7 Ağustos 2025 tarihine kadar gezilebilir. Ziyaret saatleri sabah 10.00 ile 13.00, öğleden sonra ise 16.30 ile 22.00 arasındadır. Pazartesi günleri ise sergi alanları kapalıdır.
Dibeklihan Kültür ve Sanat KöyüAdres: Cenap Tezer Cad. No:44, Yakaköy – Bodrum / Muğla
Web: www.dibeklihan.com | Instagram: @dibeklihan
Sanatseverleri bu renkli buluşmaya davet eden Dibeklihan, Bodrum’da kültür ve sanat yaşamına değer katmaya devam ediyor.
Kaynak: www.xbodrum.com