Yeni koronavirüs salgının yarattığı tehdit, tüm dünyayı etkiliyor. Ülkemizi ve Muğla çevresini de etkileyen salgına karşı Acıbadem Bodrum Hastanesi, güvenlik önlemlerini en üst seviyeye çıkardı. Acıbadem Bodrum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Feridun Çilli “Hastalarımıza, hasta yakınlarına ve personelimize yönelik Covid-19’a karşı güvenlik önlemlerini A’dan Z’ye her birimde ulusal ve uluslararası standartlarda uyguluyoruz. Yalnızca Covid-19 şüphesiyle gelen veya tedavi olanlar için değil, diğer sağlık hizmeti alacak hastalarımız için de en üst düzey tedbirleri aldık” diye konuştu.
Tüm dünyayı etkisine alan yeni koronavirüs salgını, ülkemizi etkilemeye devam ediyor. Bu süreçte en büyük ve zorlu mücadeleyi ise hastaneler ve sağlık çalışanları veriyor. Acıbadem Sağlık Grubu bünyesinde, 2012 yılında hizmete açılan, Bodrum ve çevresine sağlık sunan Acıbadem Bodrum Hastanesi de, pandemiye karşı üst düzey önlemlerle hizmet veriyor Doğumdan kalbe, fizik tedaviden kansere dek hastalarının tedavisini en üst seviyede güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleştiren Acıbadem Bodrum Hastanesi, tüm birimlerinde Covid-19’a karşı özel güvenlik tedbirleri uyguluyor.
Acıbadem Bodrum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Feridun Çilli, tanı ve tedavi hizmetlerinde gerçekleştirdikleri Covid-19 önlemlerine yönelik “Hastanemiz, Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi hastanesi seçildi. Verdiğimiz tıbbi hizmetin üst düzey olduğunun bir göstergesi olan bu seçim, açıkçası bizleri de memnun etti. Zira pandemi hastanesi olmak için 3 önemli kriter var ve bu konuda bölgede bu kriterlere uyan tek özel hastaneyiz. Bunun anlamı diğer tanı ve tedavi hizmetleri yanında koronavirüs tanısı koyabilen ve tedavi edebilen hastane demek. Salgının bu kadar yaygın olduğu bir zamanda bu özelliğe, yetkinliğe ve yetkiye sahip olmak, hastanemizi hastalarımız karşısında daha da güvenilir kılıyor. Dolayısı ile Covid-19 şüphesiyle gelen hastalar için hizmet verirken aynı zamanda, diğer muayene vb. hizmetlerimiz de devam ediyor. Ama sık sık bize hastalarımız normal muayene ya da işlem için gelmeye çekindiklerini belirtiyorlar. Öncelikle şunu söylemek isterim; biz tüm uzmanlarımız ve personelimizle hizmete devam ediyoruz. Buradayız! Enfeksiyon kontrolü için maksimum güvenlik tedbirleri aldık. Hastaneler için hijyen belki de vazgeçilmez ilk kuraldır. Bilimsel ve etkin enfeksiyon önlemleri konusunda her zaman çok titiz davranıyoruz. Covid-19 salgınında da yeni bir enfeksiyon riski sözkonusu ve biz, tıbbi tecrübelerimizle bu süreçteki tedbirleri de yeniden organize etti. Tüm birimlerimizde güvenlik önlemlerini ulusal ve uluslar arası standartlara göre oluşturduk. Normal hastalarımız kanserden kalbe her türlü tanı ve tedavilerini maksimum güvenlik önlemleri altında gerçekleştirebiliyor” dedi. Prof. Dr. Feridun Çilli, bu önlemleri şöyle anlattı;
- ‘’Kanser ve kronik hastalara özel alanlar organize ettik’’
Kanser başta olmak üzere diyabet, astım, kalp vb. kronik hastalığı olan kişilerin güvenliği açısından bu hastalar için belirlenmiş girişler kullanılıyor. Yine bu hastaların muayene edildikleri alanlar Covid-19 şüpheli veya tanılı hastaların muayene edildiği alanlardan izole edilmiş durumda. Covid-19 pozitif hastanın bakımını veren personel çapraz bulaş ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla diğer hastaların yanına gitmiyor; sadece Covid-19 hastalarının bakımıyla ilgileniyor.
- “Acil serviste ilk ayrım, karantina çadırında yapılıyor”
Acile başvuran her hasta öncelikle, hastane binasından izole edilmiş, özel bir çadırda ilk işleme tabii tutuluyor. Ateşi ölçülüyor, covid-19 ile ilgili sorular soruluyor. Eğer covid-19 tanısı şüphesi duyuluyorsa, triyajı yapılarak maske verilerek, acil servisin belirlenmiş olan ayrı fiziksel alanına alınıyor. Burada muayene, tetkik ve tedavi süreçleri devam ediyor. Şüpheli olmayan hastalar ise şüpheli hastaların giremediği, belirlenen diğer alanda bakıma alınıyor. Tüm acil servis çalışanları kişisel koruyucu ekipman giyerek hastaları çapraz bulaş ihtimaline karşı koruyor.
- “Ameliyathanelerde üst düzey hijyen uygulanıyor’’
Ameliyat ve girişim yapılacak tüm hastalar Covid-19 pozitifmiş gibi değerlendirilerek hem personeli hem hastayı koruyacak şekilde personel tarafından kişisel koruyucu ekipman giyilerek işlemleri yapılıyor. İşlemlerde kullanılan tüm ekipman Merkezi Sterilizasyon Ünitesi’nde steril hale getiriliyor ve ameliyathane salonu her işlem için dezenfekte ediliyor. Hastalar operasyon sonrası derlenme sürecinde kendilerine ayrılan tek kişilik alanda bekletiliyor.
- “Normal hasta odaları ve katlarında farklı uygulamalar var”
Covid-19 tanısı almış veya şüphesi bulunan hastalar, hastanelerin belirlemiş olduğu katlarda diğer hastalardan ayrılmış alanlarda yatırılıyor. Şüpheli ve tanısı kesinleşmiş hastalarla ilgilenen personel çapraz bulaş ihtimaline karşı şüpheli olmayan hastaların bakımını üstlenmiyor. Tanı almış ve şüpheli hastalar arasında çapraz bulaş ihtimalini elemek için her hastayla ilgilenirken kişisel koruyucu ekipman giyiliyor. Yatan hastalar için ziyaretçi kabul edilmezken, hastaların yanında zorunlu hallerde yalnızca bir refakatçi kalabiliyor. Hasta ve refakatçi alınması gereken önlemlerle ilgili bilgilendiriliyor.
- “Koridor, asansörlerde daha sık ve etkin hijyen…’’
Ortak alanların dezenfeksiyon ve temizlik işlemleri sıklaştırılırken, hastane kafesinde oturma alanları kaldırıldı ve yalnızca paketli gıda satışı yapılıyor. Kafe personeli kişisel koruyucu ekipman kullanıyor. Yemek menüleri hem hastalar hem de personel için bağışıklığı güçlendirecek gıdalardan oluşturuluyor.
Ayrıca Covid-19 tanılı ve şüpheli hastalar için hastanemizde ayrı bir asansör tahsis edildi, diğer hastalar için bu asansörler kullanılmıyor.
Bireylere de düşen sorumluluklar var
Hastanelerde alınan bütün tıbbi önlemlerin hasta güvenliğini artırıcı özellik taşıdığını belirten Acıbadem Bodrum Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Feridun Çilli, koronavirüse karşı her bireyin ayrıca sorumluluğu olduğunu ve tedbir alması gerektiğini vurguyarak şunları söyledi: “Korona virüse karşı Sağlık Bakanlığımızın önerdiği 14 kuralı günlük hayatta sıkı sıkı uygulamak çok önemli. Bireylerin bu konuda bilinçli davranması, hastalığın yayılmasını engelleyici en önemli unsurların başında geliyor”