Bodrum Cezaevinde düzenlenmeye başlayan meslek edindirme kurslarını Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Şükrü Arslan ziyaret etti.
Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Şükrü Arslan ”Bu gün El İşi Kurs Etkinliği”için Bodrum Cezaevi’ndeyiz. Bu kurs etkinliğinde emeği geçen,organizasyonu yapan arkadaşlara,Halk Eğitime,Hocalarıma,başta sayın savcıma ,cezaevinde çalışan yönetici ve arkadaşlarıma,iştirak eden mahkumlara teşekkür ediyorum.Çok güzel bir etkinlik oldu,Etkinlik sonunda güzel ve samimi bir ortam oldu”.Şeklinde konuşarak sözlerine şu şekilde devam etti.”Bildiğiniz gibi Cezaevi’nin amacı mahkumlarımızı,hükümlülerimizi,tutuklularımızı topluma geri kazandırmak.Bizim amacımız mahkumlar cezaevinden çıktığında bir iş imkanı,sosyal ortama katılma imkanı,ekonomik bağımsızlığını kazanma,ayaklarının üzerinde durabilme,topluma entegre olma anlamında yapılacak ne varsa yapmaya çalışıyoruz.Bu etkinlikte bunlardan biri.Temel hedefimiz hata yapan,bir şekilde cezaevine düşen,mahkum olan arkadaşların topluma kazandırılması.Bu sebeple bu etkinlikler çok önemli.Bize desteklerini esirgemeyen kurumlarımıza,başta halk eğitim merkezi olmak üzere çok teşekkür ediyoruz.Sayın Kaymakamımız,Belediye başkanımız ve sivil toplum örgütleri bizim yaptığımız her etkinlikte her zaman yanımızda oldular.Onlarada ayrıca teşekkür ediyorum. İletişim halinde,birlik halinde,beraberlik halinde buradaki mahkumlarımıza, tutuklularımıza,kendilerini geliştirme ve meslek edindirme,buradan çıktıklarında hayata adapte olabilmelerini,hem kültürel hem sosyal yönden desteklemeye çalışıyoruz.Bu konuda herzaman bize düşeni yapıyoruz,yapacağız.Bu etkinliklerin devamı gelecek.Cezaevi yönetimi ve mahkumlarla değerlendirme yaparak,bilgisayar ve meslek kursları olacak.Gerekirse hobi amaçlı etkinliklerin devamı gelecek” ifadelerini kullanarak, ”Cezaevimiz küçük bir cezaevi,tipsiz bir cezaevi,yer yönünde sıkıntı yaşıyoruz.Bu nedenle katılım az.Bu kursları Milli Eğitim’le birlikte bölerek yapmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
Cezaevinden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Hasan Boran Bulut ise ”Sayın Başsavcım tüm önemli noktalara değindi.Bodrum’da bulunan bu cezaevinde,fiziki şartların elverdiği ölçülerde mahkumların sosyal hayattan kopmamaları,cezaları bittikten sonra dışardaki hayata uyum sağlayabilmeleri,en azından bir hobi edinebilmeleri açısından Halk Eğitim bünyesinde kurslar açıyoruz.Bu kursumuz da Elif öğretmenimizin katılımıyla ,mahkum arkadaşlarımızın yaptığı el işi,çivilerin sistematik olarak çakılıp oluşturulan resimlerden oluşan bir kurs.Ayrıca bağlama kursumuz da var. Ancak sayın başsavcımın da dediği gibi fiziksel imkanlar kısıtlı olduğu için daha fazla kurs açılamıyor. Ancak sıra ile açılabiliyor. Amacımız hükümlülerin sosyal hayata adapte olmalarını buradan başlayarak sağlamak “ ifadelerini kullandı.
Bodrum Cezaevi İnfaz koruma başkanı Fahrettin Karademir, ”Buradaki hükümlü ve tutukluların meslek edinme kurslarının çok yaralı olduğunu düşünüyorum.Hocalarıma teşekkür ediyorum”.Dedi.
Halk Eğitim Merkezi Müdürü Batuhan Giraz”Halk Eğitim Müdürlüğü olarak biz sosyal yaşamın her alanında yer almak istiyoruz.Şu ana kadar Bodrum’da 2019-2020 eğitim yılı başlamasıyla birlikte 200 ün üzerinde kurs açtık.6500 civarında da kursiyere ulaştık.Burada Bodrum Ceza ve tutuk evinde de iki tane kursumuz devam ediyor.Bunlardan bir tanesi bağlama kursu, diğeri de el sanatları kursu.Burada bulunan kardeşlerimize el becerileri kazandırma çalışmalarımız devam ediyor.Kursiyerlerimiz bir buçuk ay içinde eserlerini meydana getirdiler,biz de son derece mutlu olduk.Öğretmenlerimizi tebrik ediyorum.”Şeklinde konuştu.
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi El Sanatları Öğretmenliği mezunu Elif Kızılkuyu, ”20 yıldır bu mesleği icra ediyorum. Bir çok şehirde görev yaptım. Şu anda Bodrum Cezaevinde 10 mahkumla el sanatlarını geliştirmek için bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Burada yerimiz dar ancak, sıcak bir ortam olması sebebiyle, her anı değerlendirerek bir buçuk ay içinde bu ürünleri yaptık. Bu çalışmalardan sonra perspektif çalışmalarına başlıyoruz. Duvarda örneği asılı olan bir çalışmayı yapmaya çalışacağız. Mahkumlarımızın ürettiği ürünler yeterli sayıya ulaştığında sergimizi açacağız” dedi.
Mahkumların yaptığı tablolar hakkında bilgiler veren Elif Kızakuyu, “tilalagrafi tekniği ile (çiviler, teller ve ipliklerle yapılıyor),yapılan çalışmalar arasında ”düş kapanı”,perspektif çalışması ”Hürrem Sultan”gibi örneklerimiz var.Mahkum arkadaşlarıma gayretli çalışmaları için teşekkür ediyorum”.İfadelerini kullandı.