Cuma , Kasım 22 2024

Başkan Aras : Bodrum Neden Ötekileştiriliyor

Bodrum Belediyesi Kasım ayı olağan meclis toplantısı Belediye Başkanı Ahmet Aras başkanlığında yapıldı. 8 gündem maddesi ve bir önergenin görüşüldüğü toplantıda Bodrum’un 2020 yılı Evsel Katı Atık Tarife Ücretleri ile Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan Bodrum Liman projesi tartışıldı. Geçtiğimiz günlerde Londra’da Turizm Fuarı’na katılan Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın, Bodrum’un yeni turizm stratejilerine dair açıklamaları ise çok dikkat çekiciydi.

Bodrum Belediyesi Heredot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Kasım ayı olağan meclis toplantısında, 2020 yılında Bodrum’da uygulanacak Evsel Katı Atık Tarife Ücretleri ile ilgili kamuoyu bilgilendirdi.   “27.10.2010 tarih ve 27742 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik gereğince hazırlanan “2020 yılına ait Bodrum Evsel Katı Atık Tarife Raporunun ve Tarife Ücretlerine dair sunumu Belediye Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz yaptı.

2018 Sayıştay raporuna göre sistemin Muğla Büyükşehir Belediyesi ile birlikte 13 ilçe belediyesine entegre edilerek uygulanacağını kaydeden Yılmaz, entegrasyondan dolayı yaşanan gecikme nedeniyle yeni tarifenin 2020 Ocak ayı itibariyle geçerli olacağını ve su faturalarına yansıtılacağını bildirdi. Yılmaz, konut ve konut dışı alanlara yönelik tarifeler ile ilgili sunumunda atık miktarının konut ve konut dışı dağılımı, toplam sistem maliyeti ve özkaynak getirisi gibi hususların dikkate alındığını belirterek, mükellef grupları itibariyle yıllık tarife tutarlarını aktardı. Hazırlanan sunum dosyası, Belediye Meclisi’ne katılan vatandaşlara da dağıtıldı.

Yasal Zorunluluk Olduğu İçin Yapılacak

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, konu ile ilgili kararın 2006 yılında alındığını ancak yeni hayata geçirildiğini hatırlatarak “Sayıştay raporlarına da konu olmuş bu husus, Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı çalışmalarını tamamlamasıyla ve Bodrum Belediyesinin doğrultuda yaptığı çalışmalarla uygulamaya geçmiştir. Bu, belediyeler için yasal bir zorunluluktur.” dedi.

Meclis’in 7’nci gündem maddesi olan rapor, sunumun ardından oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi. Komisyon görüşünün ardından Belediye Meclisi’nin 15 Kasım 2019 Cuma günü saat 10.00’da olağanüstü toplanarak konuyu inceleyip oylamasına karar verildi.

Liman Projesi Hakkında Bilgilendirme Yapıldı

Belediye Meclisi’nde gündem dışı tartışılan bir diğer önemli husus da Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Bodrum Limanında başlatılan proje oldu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı’ndan Ceyhun Gümüşsoy, Bodrum Limanında yapılacak altyapı ve döşeme çalışmalarının proje sürecine ilişkin bir sunum yaptı. Sunumun ardından yeni Liman düzenlemesinde kullanılması düşünülen mermer zemin kaplaması ile ilgili olarak konuşan Gümüşsoy, zeminin mermer olması hususunun Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“05.12.2017 tarih ve E.7073/28160 sayılı yazımız ile Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne Kentsel Tasarım olarak başvurulmuştur. (K.T.A. Alanlarına girdiği için bütüncül yapılması gerekliliği bildirilmiştir. 18.05.2018 tarih ve E.2535/12610 sayılı yazımız ile Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne Çevre Düzenlemesi olarak başvurulmuştur. Çevre Düzenlemesi projesinde cephe projeleri istenilmiş olup, altyapı projelerini aksatacak bir durum oluşturacaktır. Proje 2 etap olarak değerlendirilmiştir. 24.01.2018 E.347/2169 sayılı yazımız ile Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne Altyapı projeleri olarak başvurulmuştur. Altyapı çalışmaları sırasında bozulacak alanların da projelere eklenmesi, döşeme detaylarının belirlenmesi istenilmiştir. 21.06.2018 tarih ve E.3224/15441 sayılı yazımız ile Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne altyapı ve döşeme Detayları projeleri olarak başvurulmuştur. 3 alternatifli projeler sunulmuştur. Kurul oy birliği ile detay-1 olan projeyi yani mermer kaplama olanı kabul etti. ve  18.07.2018 tarih ve 7003 sayılı karar ile oybirliği ile kabul edildi.”

Kurulun andezit ve bazalit taşları Muğla bölgesine ait olmadığı ve bölgede antik dönemlerden bu yana mermer kullanılmasından dolayı bu projeyi onayladığını belirten Gümüşsoy, sunumun ardından vatandaşların sorularını yanıtladı. Projenin ihale edildiğini ancak zemin kaplama sürecine kadar yapılacak başvuru ve taleplerle kararda değişikliğe gidilebileceğini belirten Gümüşsoy, Bodrum Limanındaki altyapı çalışmalarının büyük bir problem çıkmadan halledilmesi gerektiğini söyledi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise Bodrum Belediyesi olarak vatandaşlar ve bölge esnafından gelen talepler doğrultusunda konunun takipçisi olacaklarını, gerekirse kurula yeni bir başvuru yaparak ortak akılda buluşmak için titizlikle çalışacaklarını söyledi.

Başkan Aras Fuar İzlenimlerini Meclis İle Paylaştı

Konuşmaların ardından söz alan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin başkenti Londra’da başlayan WTM Londra 2019 Turizm Fuarı’ndaki izlenimlerini Bodrum kamuoyu ile paylaştı. Bodrum’un en büyük pazarının İngiltere olduğunu ancak Türkiye’nin en popüler turizm kentinin bu pazarda çok düşük bir ölçekte temsil edildiğini söyleyen Aras, “2019 rakamlarına göre 223 bin İngiliz vatandaşı havayoluyla bölgemizi ziyaret etti. Ancak biz ne yazık ki yıllardır bu fuarda bize ayrılan çok küçük bir alanda Bodrum’u anlatmaya çalışıyoruz. Gelecek sene orada çok daha büyük ses getirmemiz gerektiğini gördük” dedi.

En Büyük Problem Ulaşım

Bodrum’un turizmde yaşadığı en önemli sorunun ulaşım olduğuna dikkat çeken Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Kış turizminden bahsediyoruz, İngilizler Bodrum’a gelmek istiyorlar ancak ulaşım yok. Yaz döneminde İngiltere’nin belirli noktalarından Bodrum’a konulan charter seferleri var ama bunlar da yeterli değil. Konu tamamen ulaşıma dayanıyor. Şimdi bunun üzerine çalışmaya başlayacağız. Şu anda dış hatlar terminalimiz kapalı. Böyle bir ortamda kış turizminden bahsedilemez.”

Dünyada turizm anlayışının çok değiştiğini söyleyen Başkan Aras, Bodrum Tanıtım Vakfı ile birlikte çok daha aktif bir çalışma dönemine gireceklerinin müjdesini verdi.

Bodrum Ötekileştiriliyor

Bodrum’un neredeyse maksatlı olarak ötekileştirildiğini düşünmeye başladıklarını belirten Aras, şunları söyledi: “Eğer öyleyse, bu çok yanlış bir yaklaşım. Hükümetimizin açıkladığı 2023 Turizm stratejik planında Bodrum’un ve hatta Muğla’nın ismi geçmiyor. Şimdi biz her şeyi bırakıp bununla uğraşacağız. Bodrum turizmi bölgemizin can damarıdır. Her türlü sektörün üzerindedir. Turizm her sektöre bakar, tarıma bakar, denizciliğe bakar, inşaata bakar. Biz bu konuyu çok önemli bir şekilde ele almak zorundayız. Türkiye’den bağımsız Bodrum’un stratejik planını yapmak zorunda kalacağız gibi görünüyor. Şu an bunun çalışmalarına başlıyoruz. Gereken temasları yapacağız. Bodrum, Bakanlığın stratejik planında hiçbir aksa konu olmamış. Ne cruise, ne hafif raylı sistem, ne de yol ağındayız. Sadece Bodrum-Milas Havalimanı işaretlenmiş. Bizim günahımız nedir bilmek istiyoruz. Neden Bodrum dışlanıyor? Bilelim, inceleyelim ve tartışalım.”

Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Küdür Yarımadası ile ilgili kararını da yorumlayan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Yalıkavak Küdür Yarımadası’nın hassas bölge ilan edileceğini belirterek “Küdürümüzü en azından yeni imar bölgeleri tehdidinden kurtaracak olan bu adım Bakanlığımız tarafından atıldı. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Çok önemli bir adımdır. Eğer orayı bu haliyle, mera haliyle koruyabilirsek, kültürel ve tabiat varlıklarıyla gelecek nesillere aktarabiliriz ve vatandaşımıza her zaman açık tutarız.” diye konuştu.

Oteller Bölgesinde Turizm Tahsisinin Önü Açıldı

Torba ve Yalıçiftlik’in turizm alanı ilan edilmesi ile ilgili de konuşan Başkan Aras, “Güvercinlik’ten Torba’ya kadar, kıyı kenar çizgisinde yer alan oteller bölgesinde, yine turizm tahsisinin önü açıldı. Bu da demektir ki o yol üzerinde, mevcut otellere yeni oteller eklenecek ve yaklaşık 200 ile 400 metre de içeri girecek. Yani o yolun sağındaki yeşil alanların tehdit edilmesi anlamına gelmektedir. Bunu da hep beraber oturup düşüneceğiz. Biz bu konuda gereken itirazı yaptık. Bundan sonraki gelişmelerde de size her zaman bilgi vereceğiz. Tabi ki otel yapılacak, yatırım yapılacak ancak Bodrum’un kültürüne, doğasına, insanına saygılı işler istiyoruz.”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir