Tüm Dünyada tamamlayıcı tıp olarak kabul edilen Ayurveda çerçevesinde Bodrum’da ilk kez uluslararası bir etkinlik düzenlendi.
Türkiye’nin ilk Uluslararası Ayurveda Festivali olan Ayurfest, birinci gün Bodrum Herodot Kültür Merkezindeki açılış, iki ana panel ve konserin ardından, ikinci gün Bodrium Hotel & SPA’da yine paneller, atölyeler ve ürün stantları ile devam etti.
Protokolün yaptığı açılış konuşmaları ile başlayan Festivale Muğla Vali Yardımcısı Mehmet Suphi Olcay, Bodrum Kaymakamı Sayın Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Sayın Ahmet Aras ve Hindistan İstanbul Başkonsolosu Sayın Sudhi Choudhray katıldı.
Festivalde, Ayurveda ile sağlıklı ve dengede yaşam sisteminin günümüz şehir hayatında da uygulanabileceğine dair farkındalık yaratılmak amaçlanırken, Ayurvedik yaşamla ilgili 32 marka ve 29 ürün tanıtım stantı, 8 panelde 21 uzman konuşmacı, ve 2 gün boyunca bin 800’ü aşkın ziyaretçi ağırlandı.
Etkinliğin Kasım 2023 tarihinde Bodrum’da Uluslararası bir festival olarak tekrar gerçekleşmesinin planlandığı bilgisini veren Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin, Ayurfest etkinliğine ev sahipliği yapmaktan ötürü mutlu olduklarını dile getirdi.
AYURVEDA BİR YAŞAM TARZIDIR
Ayurfest’e katılan Dr. Ender Saraç, Dr. Buğra Öktem, Dr. Koshlendra Pratap, Ayurveda Eğitmeni Ulli Allmendinger ve Ebru Şinik ile Bütünsel Şef Şerife Aksoy, Ayurveda’nın aslında bir yaşam tarzı olduğu vurguladı. Sağlığın, beslenme ile beraber düzenli hareket, kaliteli uyku ve bireyin ruh halinin de etken olduğu bir doğa ile dengede yaşam hali olduğuna dikkat çekildi. Aromatik yağlar ve bitkilerin kişinin sağlığına yaptığı katkıları konuşulurken Ayurveda’nın mutfaktaki sırları da paylaşıldı. Sindirim sorununun, yenilen yemek kadar bireyin beden yapısıyla da ilgili olduğu ve bedeni dinlemenin öneminden söz edildi. Şehir hayatının bizi ev yemeklerinden uzaklaştırmasına karşın, basit Ayurvedik yöntemlerle sindirimi kolay hale getirmenin mümkün olduğuna, sağlıklı beslenmenin yaşamı kısıtlamak olmadığına dikkat çekildi. Her bireyin biricik olan bedenini bulunduğu mevsim ve döneme ait özelliklere ve kendi beden ihtiyaçlarına göre ayarlaması gerektiği belirtildi. Ayurveda’nın gündelik yaşamdaki uygulamalarına değinilerek aslında kişinin kendi şifacısı olduğu hatırlatıldı.