Temmuz 4 , 2025

Akyaka Ortaçağ Kalesi Kültür Turizmine Kazandırılıyor

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Ula ilçesi Akyaka Mahallesinde bulunan ve Idyma Antik Kenti’nin bir parçası olan Akyaka Ortaçağ Kalesi’nin restorasyonu öncesinde yapılan çevre temizliği ve restitüsyon çalışmalarını inceledi.

Geçtiğimiz aylarda da Akyaka Kalesi ve İdyma Antik Kenti’nde incelemelerde bulunan Vali Orhan Tavlı, kalenin çevre düzenlemesi ve kazı çalışmalarına bir an önce başlanması konusunda talimatta bulunmuştu.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Abdulkadir Baran ve Dr. Nil Dirlik, devam eden çalışmalar sonucunda 2600 yıllık geçmişin izlerine ulaşıldığını, Akyaka Kalesi’nin sur duvarları altında Arkaik Döneme tarihlenen sur duvarlarının açığa çıkarıldığı, Kalenin bulunduğu tepelik alanın kesintisiz bir yerleşime ev sahipliği yaptığını ve çalışmalar tamamlandığında Muğla ve Ula için önemli bir kültür zenginliğinin ziyaret edilebilir duruma geleceği konusunda Vali Orhan Tavlı’ya bilgiler verdi.

Bugüne kadar herhangi bir restorasyon ve kazı çalışması yapılmayan, yaklaşık 14.500 m2 çevirme duvarları ile 12 dönümlük arazi üzerinde bulunan Akyaka Kalesi’nin, batı kesiminin en iyi korunmuş bölümü olduğu ve kalenin çevresinde daha önceki çalışmalarda kısmen belgelenmiş antik dönem kalıntılarının bulunduğu bildirilmiştir.

Akyaka Kalesinde yürütülen çevre temizliği ve restitüsyon çalışmalarıyla restorasyon çalışmalarının daha rahat gerçekleştirileceği ifade edildi.

Idyma Antik Kentinde yer alan ve tescilli Akyaka Ortaçağ Kalesi’nin çevre düzenleme işi için Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından projenin yüzde 95’i oranında (2.509.615,79 TL) finansal destek sağlanmıştır.

Muğla’nın tarihi ve kültürel miras açısından çok zengin bir kent olduğunu ve Muğla’dan tarih fışkırdığını ifade eden Vali Orhan Tavlı, Akyaka Kalesi’nde çevre temizliğinin ardından yapılacak olan kazı ve restorasyon çalışmalarının ülkemiz ve ilimiz kültür turizmine büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Yürütülen çalışmalarının arkeoloji ve turizm açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın her bölgesinde kültür ve tarih zenginliğinin olduğunu, bu zenginliğin Muğla turizminin bir değeri olarak ziyarete açılması için çalışmalar yapıldığını söyledi.

İncelemeleri sırasında Vali Orhan Tavlı’ya Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Abdulkadir Baran ve Dr. Nil Dirlik eşlik etti.

Paylaş

spot_img

Son eklenenler

Kutsi ile Eğlenceye Hazır Mısınız? Müsgebi No1’de Sahne Alıyor!

Kutsi ile Eğlenceye Hazır Mısınız? Müsgebi No1'de Sahne Alıyor! Bodrum'un gözde mekanlarından Müsgebi No1, pop müziğin sevilen ismi Kutsi'yi ağırlamaya hazırlanıyor.

Bodrum’da Açık Hava Yoga Günleri Başlıyor: Doğayla İç İçe Huzur Dolu Anlar!

Bodrum'da Açık Hava Yoga Günleri Başlıyor: Doğayla İç İçe Huzur Dolu Anlar! Bodrum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Spor Hizmetleri Bürosu tarafından düzenlenen "Bodrum'la Nefes Al Açık Hava Yoga Günleri" başlıyor.

Bilge Öztürk’ün Alaçatı’daki Sörf Okulu Orman Yangınında Küle Döndü

Tarkan’ın eski sevgilisi olarak tanınan ve sörf eğitmenliği yapan Bilge Öztürk’ün Alaçatı’daki sörf okulu, Çeşme’deki orman yangınlarında tamamen yandı. Öztürk, okulunun küle döndüğü anlara gözyaşları içinde tanıklık etti.

Pelin Karahan ve Bedri Güntay’ın Bodrum’daki Milyonluk Keyfi!

Ünlü oyuncu Pelin Karahan ve eşi Bedri Güntay, Bodrum tatilinde 2 milyon TL’lik lüks üç tekerlekli motorlarıyla görüntülendi. Görenler hem çifte hem de araca hayran kaldı.

Gümüşlük Sahne, “Light in Babylon” Grubuyla Müzik Dolu Bir Akşam Sunuyor!

Gümüşlük Sahne, "Light in Babylon" Grubuyla Müzik Dolu Bir Akşam Sunuyor! Gümüşlük'ün sevilen mekânı Gümüşlük Sahne, 17 Temmuz Perşembe akşamı "Light in Babylon" grubunu ağırlayacak.