Cuma , Kasım 22 2024

Açık Hava Müzesi; Thera Antik Kenti

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Ula ilçesi Okkataş Mevkii’nde yer alan ve kuruluşu MÖ. 4. yüzyıla uzanan Thera Antik Kenti’nde incelemelerde bulundu.

Vali Orhan Tavlı, antik kentte bulunan tarihi kalıntıları yerinde görerek, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Baran, 2011 yılında başlayan ve 3 yıl boyunca kesintisiz sürdürülen yüzey araştırmaları sonucunda, kentin Karya bölgesi tarihsel gelişimi için kilit nokta olabilecek ölçüde önemli bir yerleşim yeri olduğu, çalışmalar sayesinde kentin planının oluşturulduğu ve kentin kapsama alanı ile yapılarının büyük oranda belirlenebildiği ayrıca 2011-2012 yıllarında ot temizliği ve kısmi kurtarma kazıları gerçekleştirildiği konusunda Vali Orhan Tavlı’ya bilgi verdi.

Muğla’nın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir şehir olduğunu ifade eden Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın kültür turizminde hak ettiği değere ulaşması konusunda özverili bir şekilde çalıştıklarını belirterek; “Valilik olarak kültürel mirasımızı korumak amacıyla titiz ve gayretli çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

Karyalıların önemli yerleşim yerlerinden biri olan antik kentte kaya mezarları, tiyatro ve agora yer alıyor. Buluntular sayesinde önemli yerleşim yeri olduğu düşünülen Thera Antik Kenti, 700 dönüm alanıyla dev bir açık hava müzesi görünümüne sahiptir. Thera Antik Kenti’nde bilinen kaya mezarlarının yanı sıra diğer antik kentlerde rastlanılmayan, üstü lahit, altı mezar kompleksi olan eserler de yer alıyor.

İncelemeleri sırasında Vali Orhan Tavlı’ya Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülkadir Baran eşlik etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir