Muğla’nın tarihi, doğal ve kültürel zenginliğini şiirin evrensel diliyle anlatan “Muğla Şiirleri Antolojisi” adlı kitap, edebiyat dünyasında önemli bir boşluğu doldurarak okuyucusuyla buluştu. Araştırmacı-Yazar Cezmi Çoban’ın editörlüğünde hazırlanan eser, Muğla merkez ve ilçelerinin binlerce yıllık şiir mirasını bir araya getiriyor.
Bir yandan yerel halk ozanlarının dizelerini gün yüzüne çıkarırken, diğer yandan Antik Karia ve Likya’dan günümüze kadar Muğla üzerine yazılmış 400’ü aşkın şiiri okura sunan kitap, yalnızca bir şiir derlemesi değil; aynı zamanda tarihsel, coğrafi, kültürel ve dilsel bir bellek çalışması niteliği taşıyor.
İlklerin kitabıKitabın kapağında, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın vefatından önce çizdiği ve ilk kez bu projede kullanılan özgün Muğla haritası yer alıyor. Kitabın sırt kısmını ise ressam Gülnur Efendioğlu’nun “Muğla Efesi” adlı tablosu süslüyor. Sunuş yazısını ise 1991-1995 yılları arasında Muğla Valiliği görevinde bulunan Türkiye’nin ilk kadın valisi Dr. Lale Aytaman kaleme aldı.
Kitapta, Muğla’nın deniz ve kara kültürünün şiire nasıl yansıdığı kadar, coğrafi yapısı, botanik dokusu, ağız özellikleri, yemek kültürü ve kültürel motifleri de incelikle işleniyor. Bu yönüyle eser, hem akademik bir kaynak hem de şiirseverler için kültürel bir kılavuz niteliğinde.
Cezmi Çoban: “Bu Antoloji Muğla’nın Şiir Ruhu”Yazar Cezmi Çoban, çalışmaya dair şu değerlendirmede bulundu:
“Muğla Şiirleri Antolojisi’nin temelleri, 2020 yılında yayımladığım ‘100 Şiirde Bodrum’ kitabı sırasında atıldı. Bodrum şiirlerini araştırırken Muğla’nın diğer ilçelerine dair şiirlerle karşılaştım. Beş yıllık arşiv taraması ve derlemeler sonucunda, Muğla’nın tüm ilçelerini kapsayan ve yerel halk ozanlarının şiirlerini de içeren bir şiir hazinesi oluştu. Kitapta ilk kez yayımlanan pek çok şiir bulunuyor.”“Bu antoloji yalnızca geçmişi belgelemiyor; aynı zamanda geleceğe de bir öneri sunuyor. Hedefimiz, bu eserin bir kıvılcım olmasıyla ‘Uluslararası Muğla Şiir Festivali’, ‘Muğla Ayraç Müzesi’, ‘Muğla Tütün Müzesi’, ‘Uluslararası Muğla Bienali’ ve ‘Muğla Edebiyat Ansiklopedisi’ gibi kültürel projelerin hayata geçmesidir.”İmza günü yoldaKitabın imza günü ve tanıtım etkinliklerinin programı ise önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak.
Cezmi Çoban kim?1985 Muğla doğumlu olan Cezmi Çoban, Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü mezunudur. Bodrum Belediyesi Nazım Hikmet Kütüphanesi’nde görev yapan Çoban, Muğla merkez ve ilçeleri üzerine yayımlanmış 100’ü aşkın araştırma, derleme ve inceleme yazısının yanı sıra 21 kitap çalışmasına imza atmıştır.Yerel tarih, edebiyat, halk kültürü ve bibliyografik alanlarda uzmanlaşan Çoban’ın çalışmaları, Bodrum ve çevresine dair toplumsal hafızanın kayıt altına alınmasında önemli bir yer tutmaktadır.
Öne çıkan kitaplarından bazıları;Bodrum İlçesi Ağız Sözlüğü (2014)
Bodrum Denizcilik Tarihi Araştırmaları (2015)
Cevat Şakir Bodrum’un Mavi Merhabası (Z. Atılgan ile, 2019)
100 Şiirde Bodrum (2020)
Bodrum’un Şehitleri ve Gazileri (2023)
Yazılmamış Mavi Sürgün: Hamdiye Öğretmen’in Bodrum Anıları (2024)
ChatGPT’ye sor