Pazar , Kasım 24 2024

Christian-Pierre La Marca & Gökhan Aybulus ikilisi Gümüşlük’te konser verdi

Fransız çellist Christian-Pierre La Marca ve Türk piyanist Gökhan Aybulus, Gümüşlük’te Bosfor Turizm ana sponsorluğunda ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 20. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, kapsamında sahneye çıktı…

Christian-Pierre La Marca & Gökhan Aybulus ikilisi, ‘Institut Français Turquie’ etkinlik sponsorluğu ile Gümüşlük’ün istisnai mekanlarından 2 bin 500 yıllık tarihe sahip taş ocağında düzenlenen konserle klasik müzikseverlerin karşısına çıktı. Tarihi mekanın muhteşem akustiğinde gün batımında başlayan konser, Bodrum’da sanatseverleri bir araya getirdi.

Bu yıl 20. yaşını kutlayan Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nde konserler devam ediyor. Yılın anlam ve önemine paralel hazırlanan programda yer alan 21 konser de, bir o kadar ilgi çekici ve seçkin repertuvarı içeriyor. Bodrum’un sanat dünyasını ve müzik tutkunlarını bir araya getiren Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, 28 Ağustos tarihine kadar birbirinden değerli konserlerle devam edecek.

Beninli Çevre Bakanı izleyiciler arasında idi

Antik Taş Ocağı’nda yoğun bir katılımla başlayan konser, iki büyük başarı hikayesini bir araya getirdi. Fransız çellist Christian-Pierre La Marca ve Türk piyanist Gökhan Aybulus, Gümüşlük’te izleyici karşında icra ettikleri ve çellonun tarihsel gelişimini sergileyen çok değerli eserlerle beğeni topladılar. Bodrum’un sanat çevrelerinin yanı sıra konseri izlemeye gelenler arasında Bodrum’da tatil amacıyla bulunan Benin Çevre ve Şehircilik Bakanı José Didier Tonato ve ailesi de bulunuyordu.

Çellonun tarihsel gelişimini anlatan bir konser

Konser öncesinde bir konuşma yapan Fransız çellist Christian-Pierre La Marca, Türkiye’yi ilk kez geldiğini belirterek, memenuniyetlerini dile getirdi. La Marca, ayrıca konserle ve çalınacak eserlerle ilgili de bilgi vererek; “Seslendireceğimiz eserler aslında çellonun hikayesini anlatıyor. Her dönemin önemli eserlerinden bir seçki hazırladık” dedi. Marin Marais’ten seslendirecekleri yapıtın çellonun başlangıcı olarak niteleyen La Marca, çellonun tarihsel gelişim sürecine değinerek modern döneme kadar bir repertuvar hazırladıklarını anlattı.

Seslendirdikleri repertuvarla ayakta alkışlandılar

Antik Taş Ocağı’ndaki programa, Alman Romantik Dönem bestecilerinden Robert Schumann’ın, “Fantasiestücke op.73 for cello and piano” adlı yapıtı ile başlayan ikili, bu eserde yer alan “Zart und mit Ausdruck (Tender and with expression)”; “Lebhaft, leicht (Lively, light)”; “Rasch und mit Feuer (Quick and with fire)” adlı bölümleri seslendirdi. İkilinin programı çello ve piyano için yazılmış eserlerle devam etti. Festival sahnesinde, daha sonra Barok Dönemin Fransız temsilcilerinden Marin Marais’in, “La Folia for cello solo” adlı eserini seslendiren sanatçılar, geceye yine bir Robert Schumann yapıtıyla devam etti. Bu eser, “Adagio and Allegro for cello and piano” başlığını taşıyordu. La Marca & Aybulus ikilisi, bu eserin ardından Fransız şef ve piyanist, Romantik Dönem’in önemli bestecilerinden Camille Saint-Saëns’ın,“Le Cygne for cello and piano” isimli eserini icra etti. Bu yapıtı, Rus müzik adamı ve besteci Nikolay Rimsky-Korsakov’un, “The Flight of the Bumblebee for cello and piano” başlıklı eseri izledi. Daha sonra Bohemyalı çellist ve besteci David Popper’dan, “Hungarian Rhapsody for cello and piano” başlıklı eseri icra edildi.

Bloch’un yapıtını depremzedelere adadılar

Konser anlamlı bir jestle devam etti. Fransız çellist La Marca, İsviçre tarihinin en büyük bestecisi olarak kabul edilen Ernest Bloch’tan, seslendirecekleri “Prayer for cello and piano” başlıklı eseri 8 Şubat’ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere ve depremzedelere adadıklarını söyledi. Konser, Fransa’da oda müziğinin öncüsü ve Fransız şarkılarının en büyük ustası olarak görülen Gabriel Faure’den bir ağıtla, “Élegié Op. 24” ve son olarak Arjantinli bandoneoncu ve Tango Nuevo’nun kurucusu, 20. yy’ın en önemli bestecilerinden Astor Piazzolla’dan,  “Le Grand Tango for cello and piano” adlı eserle devam etti. Programı tamamlayan ikili, uzun süre ayakta alkışlandı. İzleyicinin isteği üzerine ikili, bu defa Gabriel Faure’den, “Apres un Reve” adlı eseri seslendirerek geceyi sonlandırdı.

******

Fransız çellist La Marca, 15 Ağustos’ta solo konserle tekrar izleyicinin karşına çıkacak

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali kapsamında bir kez daha sahneye çıkacak olan Fransız çello ustası La Marca, 15 Ağustos Salı akşamı saat 21.00’de ‘Institut Français Turquie’ etkinlik sponsorluğu ile Antik Taş Ocağı’nda klasik müzikseverlerle buluşacak.

 

Dolu dolu bir programla izleyici karşına çıkacak olan Christian-Pierre La Marca, tarihi mekanda ilk olarak Fransız çellist ve besteci M. de Sainte-Colombe le fils’ten bir eser seslendirecek, bu eser “Prelude X:XVII in e minor | Fantaisie” başlığını taşıyor. Ardından J. S. Bach’tan, “Cello Suite No. 1 in G major, BWV 1007” ve M. Marais’ten, “La Folia-Les folies d’Espagne | Deuxième Livre de pièces de viole” başlıklı eserler izleyici ile buluşacak. Konser, verilecek aranın ardından tekrar bir J. S. Bach bestesi ile devam edecek. Bu eser, “Cello Suite No. 5 in C minor, BWV 1011” başlığını taşıyor. Fransız çellist programa M. Marais’ten, “Les voix humaines | Deuxième Livre de pièces de viole”; G. P. Telemann’dan, “Allegro Vivace | Sonata for viola da gamba TWV 40:1” ve G. Sollima’dan, “Lamentatio” başlıklı eserlerle devam edecek.

İngiliz Gramophone dergisinin övgüyle bahsettiği Fransız

Christian-Pierre La Marca, Londra’da aylık olarak yayınlanan klasik müzik dergisi Gramophone tarafından “Enstrümanının ustası; zevk sahibi ve lirik zarafetin müzisyeni” olarak övgüyle tanımlanmış. La Marca, bir çellist olarak kısa sürede konser dünyasında adını duyurmayı başarmış, sahnedeki parlak duruşu ve ödüllü kayıtlarıyla, dünya genelindeki seçkin konser salonlarında izleyici ile buluşma başarısını yakalamış. Odaklı bir şekilde oda müziğine tutkulu olan La Marca, Kit Armstrong, Itzhak Perlman, Renaud Capuçon gibi ünlü sanatçılarla birlikte sahne almış. La Marca’nın olağanüstü müzikal yolculuğu, Osaka, Frankfurt, Londra (Philharmonia), New York (YCA) ve Viyana (Haydn) gibi uluslararası yarışmalardan aldığı ödüllerle taçlanmış.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali sponsorları

Ana Sponsor: Bosfor Turizm

Yüksek Katkı ve etkinlik sponsoru: Denizbank,

GFA eğitim ve etkinlik sponsoru: Sistem A.Ş.

Kurumsal Sponsorlar: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Bodrum Belediyesi, BODTO

Etkinlik Sponsorları ve kolaylaştırıcı partnerler: Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu, Institut Français Türkiye İzmir, Adam Mickiewicz Institute, Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi, Aktur A.Ş.

Hizmet sponsorları: Pür Recording Studio, AKSA, Jotun

Basın sponsoru: sanatokur.com

Antik Taş Ocağı’nda gerçekleşecek Taşta konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.

  1. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali‘nde sonraki konserler:

15 Ağustos | Christian-Pierre La Marca  (Fransa) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

16 Ağustos | GFA Piyano / Toprak Ev – Festival Merkezi

17 Ağustos | Eliane Reyes (Belçika) & Ayşegül Kirmanoğlu (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

20 Ağustos | Ezgi Su Apaydin & Elman Mecid (Türkiye) / TAŞTA – Antik Taş Ocağı

23 Ağustos | Gülsin Onay / Aktur – Zefirya Kültür Merkezi

24 Ağustos | Yasak Helva (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

25 Ağustos | 2+1: Sounds From The Bridge (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

26 Ağustos | Deniz Taşar (Türkiye) / SUDA Festival Merkezi

28 Ağustos | Rembrandt Trio (Hollanda) / SUDA Festival Merkezi

 

Biletler:

Biletler, Biletix online, Biletix gişeleri, Festival merkezi, konser giriş kapılarından temin edilebilir.

 

info@gumuslukfestival.org

www.gumuslukfestival.org

www.facebook.com/gumuslukfest

www.instagram.com/gumuslukfest

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir