Pazar , Kasım 24 2024

Gökkuşağı Alabalığının Üretimi Arttırılıyor

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının desteğiyle deniz kültür balığı üretiminde Avrupa’da ilk sırada yer alan Muğla’da, alabalık üretiminde kalite ve verimliliğinin arttırılması için çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda alabalık üretiminde önemli bir yere sahip Seydikemer ilçesi Eşen Çayı havzasında üretilen gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) üretim verimliliğinin arttırılması amacıyla hazırlanan projenin protokolü imzalandı.

Valilik 75. Yıl Toplantı Salonunda düzenlenen protokole Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Sıtkı Koçman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Vali Yardımcısı ve Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı İsmail Soykan, İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım Proje koordinatörü olarak Tarım Orman İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, Hayvan Sağ Şube Müdürü Mustafa Akıskalı, Veteriner Hekim Alihan Bingolbali,  Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Mustafa Topuz, Milas Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Artay Yağcı, Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Emrah Şimşek, Proje Araştırmacıları Doç. Dr. Şeyda Cengiz,  Dr. Nurettin Çanakoğlu, Dr. Neslihan Sürsal Şimşek ve Dr. Semiha Yalçın katıldı.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının destekleriyle, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği ortaklığında yürütülecek proje ile Eşen Çayı Havzasında faaliyet gösteren gökkuşağı alabalığı işletmelerinde verimlilik ve kaliteli üretim başta olmak üzere güvenli gıda arzı ile üreticilerimizin hem iç piyasada hem dış piyasada rekabet gücünün artırılması hedefleniyor.

Gökkuşağı alabalığının (Oncorhynchus Mykiss) önemli üretim merkezlerinden Seydikemer ilçemizde bulunan Eşen Çayı Havzasındaki alabalık üretim işletmelerinde yılda 18 bin ton gökkuşağı alabalığı üretiliyor. İlimizde üretilen alabalıkların yaklaşık %80’i yaklaşık 25 adet tesiste işlenerek yurt dışına gönderilmekte, geri kalan kısmı iç piyasada tüketilmektedir.

Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının yaklaşık 1 milyon TL destek verdiği proje ile üretimde verimliliğin ve kalitenin yanı sıra işletme karlılığı arttırılacak. Ayrıca işletme sorumlularına verilecek eğitimlerle biyogüvenlik kültürünün de geliştirilmesi hedefleniyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir