Dizlerde ağrı ve hareket kısıtlılığı ,yürüme güçlüğü,geceleri ağrı nedeniyle huzurla uyuyamama, gündelik yaşam konforunun bozulması günümüzde özellikle 50 yaş ve sonrası için sık görülen rahatsızlıklar arasında yerini alıyor. Peki bunun çözümü olarak gösterilen diz protez ameliyatları hakkında neleri doğru, neleri yanlış biliyoruz. Yücelen Muğla Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr. Mehmet Ali Salın, diz protez ameliyatları hakkında bilgi verdi.
İnsan vücudunun tüm yükünü taşıyan,omurga ve bacaklarda ; yıpranmalar ve aşınmalar sonucu en sık dizlerde ağrılar meydana gelmektedir. Özellikle 50 yaş sonrası karşılaştığımız ve halk arasında kireçlenme olarak anılan, artroz veya dejeneratif osteoartrit için öncelikle egzersiz,fizik tedavi,medikal tedavi öneriyoruz. “En iyi diz, kendi dizimiz” prensibi ile mümkün olduğunca konservatif tedavileri öneriyoruz. Ancak medikal tedavi ile hasta memnuniyeti sağlanamayacak, tıbbi tedavilerle cevap alınamayacak hale gelen ilerlemiş olgularda ameliyat öneriyoruz. Operasyonun en uygun tedavi olduğu tespit edilmiş hastalarımızın, aceleye getirilmeden en uygun zamanda ameliyat edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü geciktikçe hastanın yaşı ilerleyecek, giderek operasyon riskleri artacaktır. Kemik yapıda aşınması arttıkça operasyon zorluğu ve operasyon sonrası rehabilitasyon süresi uzayacak, normal gündelik yaşama kavuşması gecikecektir. Dizlerdeki aşınma,deformi te ve ağrılar giderek artacak, ilaçlara tolerans gelişmesi nedeniyle günlük gerekli ilaç dozu giderek artacak, bu ilaçlara bağlı karaciğer ve böbrek yan etkileri ortaya çıkacaktır. Bu nedenle; sonuna kadar ertelemeyi önermeyiz. Gerektiği gibi yürüyebilmenin kıymetini, en iyi yürüyemeyenler biliyor, operasyon zamanlamasını, kendimizi hastamızın yerine koyarak yapmalıyız. Düşkün olmadan, dinamik ve sağlıklıyken yürümek önemlidir.
Diz Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Total diz protezi operasyonunda amaç, bozulmuş eklem yüzeylerini değiştirerek, aksı düzgün, açılması tam, bükülmesi yeterli, düzgün, ağrısız, kendi orjinal dizi gibi diz eklemi sağlamaktır. Diz protezi önerilen ve kabul eden hastalarımız gerekli ameliyat öncesi incelemeler, anestezi ve kardiyolojik muayenelerden geçiriliyor. Protez ameliyatlarımızı enfeksiyon riskini en aza indirgemek için laminer akımlı ameliyat salonunda yapmaktayız. Anestezi tipi olarak mümkün olduğunca spinal, epidural anesteziyi tercih etmekteyiz. Ameliyat öncesi hazırlıklardan sonra standart kesi ile girip bozulmuş eklem yüzeylerinin kesilerini yapıp, protez komponentlerini yerleştiriyoruz. Protezler vücudun bir organı gibi olacağı için mümkün olduğunca en kaliteli, orijinal olanı tercih edilmelidir. Diz protezlerinin en başarılısı, primer yapılanıdır.
Diz protezi operasyonu en uygun zamanda, en iyi şartlarda, en iyi malzeme kullanılarak yapılmalıdır. Operasyondan en iyi sonucu ve hasta memnuniyetini sağlamak için; cerrahi başarı, malzemenin kalitesi, hastanın ameliyat sonrası rehabilitasyona uyumunun birlikte olması çok önemlidir.
Diz Ameliyatı Sonrasında Hastaları Neler Bekliyor?
Operasyonun ilk günü hastalarımızın en ağrılı günüdür, onu da elimizden geldiğince minimize etmeye çalışıyoruz. İkinci gün ağrı düzeyleri yüzde 70-80 azalır. İkinci gün itibariyle yavaş yavaş egzersizlere ve yürüteç yardımıyla ayağını tam basarak küçük adımlarla yürümeye başlıyoruz. Hastanın yıpranma ve aşınmalardan dolayı yaşadığı ağrılar bu süreçte yerini daha çok ameliyat yaralarından oluşan ağrılara bırakıyor. Onlar da bir haftada kendini önemli ölçüde toparlıyor. Hastanın yaşı, fiziki durumu ve gayretine göre, tedavi süresi değişmekle birlikte 1ay içinde hemen hemen tüm hastalarımız kendilerine yeter hale gelmektedir.
İlerleyen teknolojiler sayesinde diz protezi ameliyatları ile tedavide başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Diz protezlerinin ömrü protez malzeme kalitesi, başarılı cerrahi uygulama ve hastanın uyumu sağlandığında oldukça uzundur. Şimdiye kadar üç binin üzerinde bu ameliyatları gerçekleştiren bir doktor olarak yeniden ameliyat gerektiren en fazla 10 hastam olmuştur. Onlar da ani hareket veya kaza geçirerek diz protezi etrafındaki kemiklerini kıranlar, protez insert aşınması ve kan yoluyla dizde enfeksiyon gelişen vakalardan ibarettir. Bu kapsamda diz protezi ameliyatı geçirmiş kişilerin dikkatli olması gereken hususlar büyük önem taşımaktadır.
Diz Protezi Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Diz protezleri, dizin tam açılması ve 90-120 dereceye kadar dizin kıvrılmasına izin vermektedir. Hasta istediği kadar ayakta kalabilir, yürüyebilir, yüzülebilir. Uzun süreli çömelerek yapılan işlerden uzak durulmalıdır. Yürümek, merdiven inip çıkmak, bisiklet sürmek gibi fiziksel aktivitelerin yapılmasında sakınca yoktur. Ancak tüm egzersizler kontrollü yapılmalıdır.
Düzenli egzersiz yapmak ve kilo kontrolünü sağlamak diz protezlerinin uzun ömürlü olması için oldukça önemlidir.
Yücelen Hastaneleri olarak biz, bu konuda oldukça başarılıyız. Muğla’da yaşayan vatandaşların il dışına bu rahatsızlıklar dolayısıyla çıkmasına gerek olmadığı gibi il dışından da birçok hastamızın bize başvurduğunu ifade etmek isterim.
Hasta Görüşü:
Bodrum’da “müziğe adanan bir ömür” olarak anılan İzmir ve Antalya Devlet Senfoni Orkestrası Sanatçısı Numan Pekdemir’in eşi Huriye Pekdemir, dizlerinde oluşan ağrılar dolayısıyla Yücelen Muğla Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ali Salın’a başvurdu. Devlet Sanatçısı Numan Pekdemir, yaşanan başarılı operasyonu sosyal medya hesabı üzerinden şu ifadelerle değerlendirdi:
“ÖNCE SAĞLIK
Elbette doktorlarımızın hepsi birbirinden değerli olup sağlığımız için ellerinden geleni yapmaktalar. Sağ olsunlar var olsunlar. Eşim Huriye hanımın diz ağrılarıyla ilgili Muğla Yücelen Hastanesine yolumuz düştü. Dost tavsiyesiyle Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op.Dr.Mehmet Ali Salın ile tanıştık. Netice olarak her iki dizinden ameliyat oldu dün de dikişleri alındı. Sonuç gayet iyi. Sayın doktorumuza, Hemşirelerimize ve emeği geçenlere teşekkür ederiz. Diz konusunda belli ki bayağı bir rahatsızlık var. Her hasta bir arayış içinde. Benden dost tavsiyesi Mehmet Ali Salın hocaya mutlaka görünsünler.”