Cumartesi , Kasım 23 2024

Çocuklar için Masalların Masalı

Bosfor Turizm ana sponsorluğuyla devam eden 19. Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali’nin Suda sahnesi, Yürüyen Merdiven ve Tülay Günal’ı “Çocuklar için Masalların Masalı” başlıklı performansla konuk etti…

Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, yine çok özel bir performansa sahne oldu. Yürüyen Merdiven ve Tülay Günal’ın sahnelediği “Çocuklar için Masalların Masalı” adlı gösteri izleyenleri, tiyatro ve şiirin ötesinde bambaşka bir platforma taşıdı. Gümüşlük sahilindeki Festival merkezinde gerçekleşen gösteri Bodrumlu sanatseverlerin ve özellikle de küçük izleyicilerin ilgisiyle karşılandı.

Çocuklar için Masalların Masalı

“Çocuklar için Masalların Masalı” adlı gösteri, usta oyuncu Tülay Günal ve Yiğit Özatalay – Mustafa Kemal Emirel davul-piyano ikilisinden oluşan Yürüyen Merdiven’i aynı sahnede buluşturdu. “Masalların Masalı”, adını Nâzım Hikmet’in aynı adlı şiirinden alıyordu. Proje, “Çocuklar için Caz” fikrinden yola çıkan, ama bu fikri tiyatro ve şiirle de harmanlayarak onun ötesine geçmeyi amaçlıyordu. İlk kez 2019’da İstanbul Caz Festivali’nde sahnelenen bu sıra dışı gösteri, çocukları Nâzım’dan Brecht’e, Aziz Nesin’den Eisler’e uzanan eğlenceli, etkileşimli, interaktif ve masalsı bir yolculuğa çıkarıyor.

Gecenin çok özel konukları

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı bünyesinde lösemiliyi atlatmış 12 çocuk, gecenin konuğu oldu. Bodrum – Turgutreis LÖSEV Tatil Köyü’nde kamp yapan 12 çocuk, 10’ar günlük periodlarla müzik, drama, spor gibi çeşitli disiplinlerde eğitim alıyor ve çevre etkinliklere katılarak sosyalleşme imkânı buluyor. Bu kapsamda geceye konuk olan 12 LÖSEV’li çocuk, gösteriyi izleyerek gecenin keyfini çıkardı.

Seslendirilen eserler

Dramaturji ve Vokalleri Tülay Günal üstlenirken, tüm düzenlemeleri ise ekibin piyanisti Yiğit Özatalay ve davulcusu Mustafa Kemal Emirel üstlenmiş. Programda ilk olarak sözleri Bertolt Brecht’e, müziği Kurt Weill’e ait “Mack the Knife (Die Moritat von Mackie Messer)” adlı eser seslendirildi. Ardından Bertolt Brecht’in sözleri üzerine Genco Erkal tarafından Türkçe söz yazılan ve müziği Hanns Eisler’in “Moldava’nın Şarkısı (Das Lied von der Moldau)” adlı eser izleyici ile buluştu. Programın üçüncü performansı, “Masalların Masalı” idi. Nâzım Hikmet’in şiirinin üzerine müziklerini Yiğit Özatalay yazmış. Ardından Sonny Rollins’in “St. Thomas” adlı eseri ve daha sonra da müziği Cem Karaca’ya ait, Nazım Hikmet’in meşhur şiiri “Ceviz Ağacı” seslendirildi.  Program, sözlerini Utku Kocaman’ın Türkçeleştirdiği “Ne Güzel Bir Dünya” adlı eserle devam etti. Bestesi George David Weiss’e ait bu parça müzikseverlerin yakından tanıdığı “What a Wonderful World” adlı parçanın yorumu idi. Gecenin bir diğer beğeni alan performansı, Aziz Nesin ve Nâzım Hikmet’in şiirlerini, “Boyun Eğmeyenler”le sahneye taşıdı. Bu eserin müziğini Yiğit Özatalay yapmış. Gecede sergilenen son performans bir anonim çalışma idi. Bu eser, “When The Saints Go Marching In” başlığını taşıyordu.

 

Güneşin Aydemir ile Devr-i ÂLEM – Doğa üzerine bir muhabbet çemberi

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Strateji Kurulu Üyesi Güneşin Aydemir, Yeşil Yaşam Gümüşlük etkinlikleri kapsamında Gümüşlük’te bir söyleşi düzenleyecek. 1 – 10 Eylül günlerinde gerçekleştirilen Yeşil Yaşam Gümüşlük Etkinlikleri’nin son konuğu Güneşin Aydemir olacak. Festivalin merkezinde kumların üstünde gün batımında başlayacak söyleşinin konusu; “Devr-i ÂLEM – Doğa üzerine bir muhabbet çemberi”…

 

Doğa ile yeni sözleşme: onarıcı yaşam

Peşpeşe gelen ve giderek derinleşen krizler çağında yaşıyoruz. Büyüklü küçüklü çözüm arayışları giderek artsa da tam bir formül henüz geliştirilemedi. Bu “umutsuz” resmin içinde “umutlu” bireyler olmanın ve çözüm içinde aktif yer almanın yolları neler olabilir? Üzerine sohbet, muhabbet, somut öneriler.

 

Festival merkezindeki söyleşi 10 Eylül Cumartesi saat 20.00 ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir