Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Macar kemancı Antal Zalai ve Türk piyanist Yener Gökbudak’ı 25 asırlık Antik Taş Ocağı’nda, konuk etti…
Muğla’da klasik müziğin adresi haline gelen Gümüşlük’te keman ve piyano için derlenmiş eserlerle izleyici karşısına çıkan Antal Zalai ve Yener Gökbudak İkilisi, programda Franck, Ravel, Tchaikovsky’e ve Kreisler’in eserlerine yer verdi.
Keman ve piyano için yazılmış eserleri seslendirdiler
Günbatımında 2 bin 500 yıllık tarihi mekânda klasik müzikseverlerle buluşan keman – piyano ikilisi, Bodrum’da ilk defa sahne aldı. Konsere Cesar Franck’ın, “Violin Sonata in A major” başlıklı eseriyle başlayan Antal Zalai ve Yener Gökbudak, bu eserden I. Allegretto ben moderato II. Allegro III. Recitativo-Fantasia: Ben moderato ve IV. Allegretto poco mosso başlıklı bölümleri seslendirdi. Ardından Mourice Ravel’den, “Tzigane” adlı yapıta yer veren müzisyenler, bu eserle gecenin ilk yarısı sonlandırdı. Gecenin ikinci yarısı Pyotr İlyiç Tchaikovsky’nin, “Souvenir d’un lieu cher Op.42” adlı yapıtının I. bölümü “Méditation – Andante molto cantabile” adlı eserle başladı. Bu eserin ardından yine aynı besteciden, “Valse-Scherzo in C major Op.34, TH 58”i seslendiren sanatçılar, programa Avusturyalı kemancı ve besteci Fritz Kreisler’in, “Caprice Viennois Op.2 adlı eseriyle devan etti. Gecenin son eserini yine Fritz Kreisler’den seslendiren İkili, programı bestecinin “3 Old Viennese Dances” başlıklı yapıtında yer alan “III. Schön Rosmarin”, “II. Liebesleid” ve “I. Liebesfreud” adlı bömümlerle sonlandırdı.
Sanatçıları ayakta alkışlayan Bodrumlu klasik müzikseverlerin yoğun isteği ile tekrar sahneye gelen Antal Zalai ve Yener Gökbudak İkilisi, bis yaparak Edward Elgar’dan, “Salut d’Amour, Op. 12” başlıklı eseri seslendirdi.
Zalai, 4 kıtadaki 40 ülkede sahne aldı
ABD’li efsanevi çellist Lynn Harrell’in, “müthiş bir yorumcu” olarak bahsettiği Antal Zalai, keman repertuarının en üst düzeyde teknik ustalık ve müzisyenlik gerektiren parçalarını çaldığı sürekli güncellenen bir videografi ve Paganini’nin 24 Caprices eserlerinin de içinde bulunduğu koleksiyonu ile büyük beğeni topluyor. Kendisinden 50 yaş büyük olan efsanevi kemancı Igor Oistrakh ise Zalai için, “Mükemmel tekniği, çok güzel geniş tonu ve gerçek müzikal ustalığın yanı sıra olgun ve asil bir kişiliğe sahip sıradışı bir kemancı” ifadesini kullanmış. Dünyanın önde gelen orkestraları ve şefleriyle 4 kıtadaki 40 ülkede sahne alan Zalai, Bodrumlu klasik müzik izleyicisinin karşısına ünlü kemancı ve şef György Sebök’un yıllar önce kullandığı konser kemanı, 1733 yılı yapımı bir Stradivarius ile çıktı.
Piyanonun başarılı ismi Yener Gökbudak
Yurt içinde çeşitli iller, üniversiteler ve elçiliklerde verdiği resitallerin yanısıra, Rusya, Fransa, Portekiz, Hollanda, İtalya, Ukrayna ve Bulgaristan’da düzenlenen etkinliklerde de resitaller veren Yener Gökbudak, aynı zamanda şef Işın Metin, Ender Sakpınar ve Serdar Yalçın yönetiminde Bilkent Senfoni Orkestrası, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası ve Mersin Üniversitesi Oda Orkestrasıyla konserler verdi. 2014’te Moskova Tchaikovsky Konservatuarı Piyano Bölümü’nün giriş sınavını kazanarak Prof. Ruvim Ostrovsky’nin piyano sınıfında okuma hakkını elde eden Gökbudak, halen Prof. Ruvim Ostrovsky ile piyano çalışmalarını sürdürüyor. Cemil Yener Gökbudak’ın ulusal ve uluslararası yarışmalarda önemli başarıları bulunuyor.