Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Zefirya Kültür Merkezi’nde Makedonyalı piyanist Danica Stojanova’yı konuk etti…
Bodrumlu klasik müzikseveri bu yıl ikinci kez Bitez’de buluşturan Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali, Piyanist Danica Stojanova konseriyle devam etti. Bitez Aktur’daki Zefirya Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konserde renkli bir repertuarla izleyici karşısına çıkan Makedonyalı Piyanist, R. Avramovski, F. Lizst, F. Chopin ve G. Kolarovski gibi bestecilerin eserlerini seslendirdi.
Eren Levendoğlu Festivalin gelişimini değerlendirdi
Konser öncesinde Festivali değerlendiren Sanat Yönetmeni Piyanist Eren Levendoğlu, üç yıldır Bitez Aktur A.Ş işbirliği ile sürdürülen Zefirya Kültür Merkezi konserleri sayesinde Festivali, Bodrum yarımadasındaki klasik müzikseverlere yakınlaştırdıklarını ifade etti. Eren Levendoğlu; “Zefirya konserleri her geçen gün Bodrumlu sanatsever tarafından daha fazla ilgi görmeye başladı. Festivalin ekseni gittikçe büyüyor. Bu büyüme 19. yılını kutlayan Festivalimizin hakketiği bir sonuç” dedi. Piyanist Levendoğlu, Festivalin gelişimini de kısaca şöyle değerlendirdi; “Bu sadece fiziksel bir büyüme değil, festivalin içeriği, sanatsal disiplinler ve söylemini üstlendiği kavramlar da büyüyor ve gelişiyor. Müzik ve eğitim, zaten Festivalin en temel misyonu ve son yıllarda özellikle de gençlere ve özel çocuklarımıza yönelik farkındalık ve çevre bilinci konularında da projeler üretiyoruz”…
Gün batımında Danica Stojanova’dan harika konser
Programa, yurttaşı Risto Avramovski’nin bir bestesini seslendirerek başlayan Danica Stojanova, çağdaş bestecinin “First Confessional Prayer” başlıklı eseriyle izleyici karşısındaydı. Ardından Johann Sebastian Bach’tan – “F. Liszt Prelude & Fugue by J.S. Bach, S.462: No.1, Prelude in A Minor” adlı yapıtı yorumlayan Makedonyalı Piyanist, daha sonra genç Türk piyanist ve besteci İnci Yakar Birol’un, “A Book With a Voice”, adlı çalışmasında yer alan “A-D-A (kızıma)”, “Tren”, “Ayna”, “Damla Damla” ve “Aksak” adlı bölümleri seslendirdi. Piyanist Danica Stojanova, bu yapıtın ardından Tomislav Zografski’den, “Suite for Piano” ve bu eserden sonra da Frederic Chopin’in, “Nocturne Op.27 No.2”adlı yapıtından “Polonaise Op.26 No.1” ve “Mazurkas Op.24, No.1, No.2, No.3 ve No.4” başlıklı eserleri seslendirdi. Makedonyalı Piyanist, Bodrumlu klasik müzikseverin karşısına son olarak Goce Kolarovski’den, “Op.7, Preludio – Etida” adlı yapıtla çıktı. İzleyicinin alkışlarıyla sahneden ayrılan Stojanova, daha sonra tekrar sahneye geldi ve bis yaparak geceyi sonlandırdı.
Ülkesinin en önemli piyano ve oda müziği eğitmenlerinden
Hem Makedonya’da hem de dünya çapında yıllara yayılmış güçlü bir kariyere sahip bir piyanist olarak Danica Stojanova, gerek ülkesinin gerek Avrupa’nın önde gelen müzisyenleriyle çalıştı. Makedonya’nın en önemli piyano ve oda müziği eğitmenlerinden biri olarak gösterilen sanatçı, “Ilija Nikolovski-Luj” Müzik ve Bale Okulu merkezinde müdür konumunda görevini sürdürmekte olup öğrencileri, Makedonya’da ve yurtdışında birçok ödül ve takdire layık görüldü. Danica Stojanova, Bulgaristan’da, Makedonya Filarmoni Orkestrası ve Vidin Filarmoni Orkestrası ile solist olarak konserler verdi. Ayrıca Ukrayna, Türkiye, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Malezya, ABD’de sahne aldı. Sayısız ödülün sahibi de olan sanatçı, dünyada birçok müzik vakfı ve derneğin de onursal üyesi. Stojanova, klasik müzik festivallerinin her daim aradığı bir müzik seçici olarak da dikkat çekmekte.
Uluslararası Gümüşlük Müzik Festivali program:
06.08 Cumartesi – GFA Kumda Piyano, KUMDA – Festival Merkezi
09.08 Salı – Tuna Bilgin – Festival Akademi Gençler Konseri
12.08 Cuma – Antal Zalai – Keman (Macaristan) & Yener Gökbudak – Piyano, TAŞTA- Antik Taş Ocağı
13.08 Cumartesi – GFA Kumda Keman, KUMDA – Festival Merkezi
15.08 Pazartesi – “Beethoven’ı anlatmak” (Teatral konser), TAŞTA – Antik Taş Ocağı
19.08 Cuma – Ophelie Gaillard (Fransa) – Viyolonsel & Atakan Sarı – Piyano, TAŞTA- Antik Taş Ocağı
20.08 Cumartesi – GFA Kumda Çello, KUMDA – Festival Merkezi
22.08 Pazartesi – Tabanları Yağlamak – Zeus ve Bilge Zeytin Ağacının Hikâyesi, Çocuk Oyunu, SUDA – Festival Merkezi
27.08 Cumartesi – Şatonun Altında (Tiyatro Oyunu), TAŞTA – Antik Taş Ocağı
28.08 Pazar – Bir Çekirgenin Rüyası – Sirk performansı (Hollanda), SUDA – Festival Merkezi
29.08 Pazartesi – Uriel Herman (İsrail) – Caz piyano, SUDA – Festival Merkezi
30.08 Salı – Nout (Fransa) – Jazz Trio, SUDA – Festival Merkezi
31.08 Çarşamba – Mehmet Ali Şimayli “Portrait and a Dream”, SUDA – Festival Merkezi
02.09 Cuma – Zozo (AFOM, MACADAM MAMBO), Lakuti (Ostgut Ton, Berlin) – DJ Performansları, SUDA – Festival Merkezi
06.09 Salı – Love Jazz Quartet, SUDA – Festival Merkezi
08.09 Perşembe – Çocuklar için Masalların Masalı, SUDA – Festival Merkezi
09.09 Cuma – Yürüyen Merdiven ve Tülay Günal, SUDA – Festival Merkezi
14.09 Çarşamba – Kapanış konseri – Bilkent Gençlik Senfoni Orkestrası & Gümüşlük Festival Akademisi Genç Yetenekler & Gülsin Onay, Şef Işın Metin, TAŞTA – Antik Taş Ocağı
Yeşil Yaşam Gümüşlük Program: 1-10 Eylül 2022
Çocuk Oyunları Atölyesi – Caner ve Tamer Karataş, KUMDA – Festival Merkezi
Babun Play – KUMDA – Festival Merkezi
Bozcaada Ekolojik Belgesel Filmleri – KUMDA – Festival Merkezi
Devr-i ÂLEM – Doğa üzerine bir muhabbet çemberi – Güneşin Aydemir, KUMDA – Festival Merkezi
Antik Taş Ocağında gerçekleştirilen TAŞTA konserleri ve Zefirya Kültür Merkezi konserlerinin başlama saati 21.00; diğer konserler 20.30’da başlayacaktır.