Pazartesi , Kasım 25 2024

Bodrum’da Tarım Okulu Ve Müzesi Açıldı

Bodrum Belediyesi Tarımsal İşler Müdürlüğü tarafından hazırlıkları tamamlanan İsmail Hakkı Tonguç Tarım Okulu ve Müzesi’nin açılışı ile İkinci Gençlik ve Tarım Kampı açılışı gerçekleştirildi.

Pınarlıbelen Mahallesi Etrim Mevkii’nde düzenlenen açılış törenine Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan Yardımcıları Tayfun Yılmaz ve Ummahan Yurt, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve çok sayıda vatandaşın yanı sıra  bu yıl ikincisi düzenlenen Gençlik Tarım Kampı’nın ilk grup öğrencileri katıldı.

Açılış töreninde konuşan Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, “Çok değerli kelimeler olan tarım, gençlik ve eğitimi aynı cümle içinde kullanıyorum. Her kim yaparsa yapsın ülke için yapılan en ufacık katkı benim için çok değerlidir. Burada da çok değerli bir çalışma yapılıyor. Burada eğitim gören gençlerimiz, öğrendiklerini memleketlerine döndüklerinde uygulayıp etraflarına ışık olacaklarını ümit ediyorum. Ben tüm katılımcılara, öğretmenlerimize geldikleri için teşekkür ediyorum. Bodrum Kaymakamı olarak burada olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum.’’ dedi.

Köy okulları mezunlarından emekli Öğretmen Ali İhsan Yücel ise şunları söyledi:

“İsmail Hakkı Tonguç’un okulunda benim 7 yılım geçti. Ben de bir köy çocuğu, çobandım. Okumaya ekonomik gücüm yoktu. Bir köy enstitüsü öğretmeni elimizden tuttu, köy enstitüsüne götürdü ve İsmail Hakkı Tonguç’un kurmuş olduğu okullarda 7 yıl okudum, öğretmenlik yaptım. Köy okullarının ve enstitülerinin kurucularından olan İsmail Hakkı Tonguç’un projeleri birçok ülkede örnek alındı. Şu anda başta Bodrum Belediyesi olmak üzere başarıyla uygulanıyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’

Tarım Kampı için Bodrum’a gelen Bilgisayar Mühendisi Yüksek Lisans öğrencisi Sezer Oğuz, 25 saatlik bir yolculuk yapmasına rağmen buradaki güzel karşılamadan dolayı yorgunluğu hiç hissetmediğini söyleyerek, “Bir aile samimiyetinde sanki kendi köyüme gelmiş gibi hissettim. Burada olduğum için çok mutluyum. Ben öncelikle Sayın Bodrum Belediye Başkanımız Ahmet Aras’a ve ekibine çok teşekkür ederim böyle güzel bir oluşumu bize sunduğu için. Burada çok güzel bir oluşum var. Her şey düşünülmüş. Çok güzel tasarlanmış. Müze de çok güzel, gezme fırsatı buldum.” dedi.

Bodrum Belediyesi’nin tarımsal projelerinde emeği olan Başkan Yardımcısı Tayfun Yılmaz, “Yaklaşık 1,5 sene önce başladığımız projenin Bodrum Belediyesi mülkiyetine ait olan 32 dönümlük Etrim Mevkii’nde bulunan üzerinde bulunduğumuz arazi 1,5 senelik süreç içerisinde günden güne kendisine değer katmaya devam etmektedir. %20’lik kısmını da bu senenin sonuna kadar tamamlayıp seneye Başkanımızın önderliğinde resmi açılışını yapmayı planlamaktayız. Yapılan tüm faaliyetler, ortaya çıkarılan bu gördüğünüz yaklaşık 20 bin lavanta, peyzaj uygulamaları, binaların yapım ve onarımları %90 oranında personellerin kendi imkân ve kabiliyetleriyle yapılmıştır. Bu projenin oluşmasında büyük emeği olan Sayın Başkanım Ahmet Aras’a teşekkür ediyorum.” dedi.

Atılan adımların hepsinin hedefinin olduğunun altını çizen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, konuşmasında şunları söyledi:

“Değerli katılımcılar, görüyorsunuz artık elle tutulur somut sonuçlara kavuşmuş oluyor bu verilen emekler. Etrim köyünde, bu bölgede verdiğimiz sözlerin arkadaşlarımızın büyük çabası sayesinde yerine geldiğini görebiliyorum. Sağ olsunlar, şu anda bize elle tutulur somut ve yaşamın içinde olan bir alanı hediye ettiler. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurmayı planladık ve arkasından hemen çalıştay başladı, manifestomuz çıktı. Kooperatifimizi, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’müzü, Ar-Ge ve Tohum Merkezimizi kurduk. Ekim dikim ile birlikte fide dağıtmaya başladık. Garaova Halk Süt’ü çıkardık. Yapılan işleri tek tek irdelediğimizde çok ciddi bir emek var ve sonuçları da alınmış durumda. Burası bizim için hep özeldi ve buraya hep bizden sonra da yaşayacak bir alan yaratmak istemiştik. İsmail Hakkı Tonguç’un ismini beraber kararlaştırdık ve buraya bu ismi de koyduk ki hep yaşasın diye ve bence çok anlamlı oldu. Bu atılan adımlar küçük görünebilir ama bilin ki hepsinin bir hedefi var. Atamızın bize gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmış, aydınlık bir Türkiye hedefidir.”

“Kendi bölgemizde üretip tüketeceğiz.”

“Bu yaptığımız çalışmalar tarımın tekrar bu topraklarda filizlenmesine ve yerinde üretime yol açacak. Bu da sebzenin dışarıdan gelmesini engelleyerek kendi bölgemizde üretip kendi bölgemizde tüketimi sağlayacağız. Bu adımlar çok önemli adımlar. Bu adımların çok ciddi yansımaları olacak. Dışarıdan kamp yapmaya gelenler de Bodrum’un doğasını yeşilini görecek. Büyükşehirde göremediklerini burada görecek.”

“Halkımızın her ihtiyacına koşuyoruz.”

“Sosyal-Demokrat belediyecilik anlayışımız gereği, yangın oluyor, pandemi oluyor, okula için servis istiyor ya da beslenme çantasını şu andaki ekonomik şartlarda çocuğuna veremiyor koşuyoruz. Belediyemiz bu anlamdaki her türlü çalışmayı yapmakta ve yapmaya devam edecek. Belediyenin tek işi temizlik ve fen işleri değil. Aynı zamanda halkın tüm ihtiyaçlarına da zor zamanlarda koşmak. Onların yanında olmak. Bu çok önemli bir şey.”

Projede emeği geçenlere plaketleri verilirken Arıcılık Sertifikası da sahiplerine teslim edildi. İsmail Hakkı Tonguç Tarım Müzesi’nin açılışını yapan Başkan Ahmet Aras, vatandaşlarla müzeyi gezdi. Lavanta bahçesini de gezen Başkan Aras, ilgililerden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir