Temmuz 14 , 2025

Zirai Ambalaj Atıklarının Bertarafı Projesi

Muğla Valiliğinin himayelerinde Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Muğla Vakfı ve MUÇEV ortaklığında hayata geçirilen doğa dostu “Bitki Koruma Ürünleri ve Gübre Ürünleri Zirai Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertaraf Projesi” ile zirai ambalaj atıklarının olumsuz etkileri bertaraf ediliyor.

Birçok kurum ve kuruluş iş birliğinin yanı sıra; Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası, ZİMİD (Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği) üye firmalar, TİSİT (Tarım İlaçları Sanayi, İthalatçı ve Temsilcileri Derneği.) üye firmalar, Ergün Enerji A.Ş, Muğla İlindeki Tarım Kredi Kooperatifleri, bitki koruma ürünü bayileri ile tedarikçileri, üretici firmaları, gübre dağıtıcıları ve üretici firmalar projeye katkı sundu.

Muğla’nın tüm ilçelerinde 456 lokasyona yerleştirilen konteynerlerde toplanan atıklar özel atık taşıma aracıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığından izinli bertaraf firmasına gönderiliyor.

Bitki sağlığı, Gıda güvenirliliği, Çevre duyarlılığı ve Doğayı korumak için Bitki koruma ürünü ambalaj atıkları ile gübre ambalaj atıklarının çevreye zarar vermeden toplanması ve imha edilmesinin amaçlandığı proje ile bugüne kadar 6 bin 500 kilogram zirai ambalaj atığının tarım alanlarına ve yer altı sularına vereceği zararın önüne geçildi.

Proje kapsamında en çok bitki koruma ve gübre ürünleri ambalaj atıklarının geri dönüşümü sağlanmıştır. En çok geri dönüşüm sağlayan üreticilere seralarda çevreye ve insan sağlığına zararı olmayan beyaz sinek ve yaprak galeri güvesi gibi zararlılarla kimyasal kullanmadan biyoteknik mücadele amacıyla kullanılmak üzere sarı yapışkan tuzak hediye edilmiştir. Ayrıca örtüaltı sebze üretimi yapan üreticilerimize birer kovan bombus arısı hediye edilmiştir.  Hayvancılıkla uğraşan üreticilerimize de kaliteli ve kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere bakla tohumu ve hayvan refahı, sağlığı, beslemesinde kullanılan suluklar hediye olarak verilmiştir.

Doğal hayatın ve çevrenin korunması ve gelecek nesillere daha temiz bir çevre bırakmanın sorumluluğu ile projenin hayata geçirildiğini ve önemli kazanımlar sağladığını belirten Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla’nın tarım ve turizm ile ülke ekonomisine büyük katkı sunduğunu, Çevre dostu projenin turizme ve çiftçi gelirlerine de katkı sunduğunu belirtti.

Bu projeyle pestisitlerin, su kaynaklarını, tarımsal arazilerini, çevrenin ve denizlerin kirletmesinin önüne geçmek için büyük bir adım olduğunu vurgulayan Vali Orhan Tavlı “Milletimiz ve tüm insanlığın geleceği için olmazsa olmazımız sürdürülebilir tarım ve güvenilir gıda arzının kesintisiz devamını sağlamaktır. Temiz su, temiz toprak, temiz çevre için çalışmalarımız artarak devam edecek.” ifadelerini kullandı.

Paylaş

spot_img

Son eklenenler

Bodrum’da Matematiğe Eğlenceli Yaklaşım: Art Academy’den İlkokul Öğrencilerine “Pentalitha Matematik Oyunları”!

Bodrum'da çocukların matematik algısını ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi hedefleyen özel bir atölye başlıyor!

Bodrum’da Ritmin ve Eğlencenin Buluşma Noktası: Art Academy’den Solo Caz Dans Atölyesi Başlıyor!

Bodrum'un hareketli ve sanatsal atmosferi, dans tutkunları için yepyeni bir fırsat sunuyor! Art Academy, müzikalite, ritim ve eğlencenin bir araya geldiği "Solo Caz Dans Atölyesi"ni başlatıyor.

Bodrum’da Yunan Rüzgarı: Art Academy’den Her Pazartesi Sirtaki Dersleri Başlıyor!

Bodrum'un hareketli ve kültürel atmosferine yeni bir renk katacak, enerjisiyle herkesi büyüleyecek bir etkinlik duyurusu var! A

Bodrum’da Genç ve Yetenekli Ses: Melis Karaduman Sahnesinde!

Bodrum, yaz sezonunda birbirinden farklı müzik türlerinden sanatçıları ağırlamaya devam ediyor. Genç kuşağın dikkat çeken isimlerinden Melis Karaduman, müzikseverlerle buluşmak üzere Bodrum'a geliyor.

Bodrum Gecelerine Nonstop Enerjisi: Duygu Çiftçioğlu Sahnesinde!

Bodrum'un hareketli gece hayatına damgasını vuran mekanlardan Nonstop, yaz sezonunda da eğlenceyi doruklara taşımaya devam ediyor.