Pazartesi , Kasım 25 2024

Tokat’tan Zirai Don Uyarısı

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat soğuk havaların başlamasıyla birlikte yurttaşlara uyarılarda bulundu.

Ülkemizde yanlış kullanım ve ihmal yüzünden hemen her yıl kış aylarında soba, şofben ve baca zehirlenmeleri tehlikeli boyutlara ulaşmaktadır. Güneybatı yönünden esen lodos nedeniyle de her yıl onlarca yurttaş özellikle sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmektedir. Yine aynı şekilde soğuk havaların başlamasıyla birlikte de zirai don olayları meydana gelmekte. Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat hem soba zehirlenmelerine karşı hem de zirai don olaylarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu.

“Ters Yönde Esen Rüzgarlara Karşı Dikkatli Olunmalı”

Soba ve baca zehirlenmelerine karşı yurttaşlara uyarılarda bulunan Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Kış aylarına girmiş olmamızla birlikte soba kullanımı başladı. Soba kullanan vatandaşlarımızın son derece dikkatli olması gerekiyor. Gece uyurken sobanın yanmaya devam etmesi hem yangın riski hem de zehirlenme riski ortaya çıkartıyor.” İfadelerini kullandı. Soba zehirlenmelerinden kaçınmak için önerilerde de bulunan Başkan Tokat, “Bacalarımızın temizliğini yapmalıyız. Kullanılan yakıtların standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı oluşacağı ve baca çekişi zayıflayacağı için de sobanın aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. Oluşabilecek acil durumlarda ise mutlaka gerekli acil müdahale birimleriyle irtibata geçilmeli.” dedi.

“Don Olaylarında Doğru ve Etkili Çözümler Uygulanmalı”

Kış aylarına girilmesiyle birlikte don olayları da Muğla’da görülmeye başlandı. Muğla’nın her ne kadar orta sıklıkta don olayının görüldüğü bölgelerden bir tanesi olsa da üreticilerin yine de dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Başkan Tokat, “Muğla, Ege Bölgesi’nde olmasından dolayı don olaylarının orta sıklıkta görüldüğü bölgelerden bir tanesi. Tarım ürünlerini don olayından korumak için çeşitli yöntemler mevcut. Yapılan üretimin şekli, yetiştirilen bitkinin özelliği ile ilgili tarım işletmesinin imkanları göz önüne alınarak bu yöntemlerden bir tanesi seçilerek uygulanmalıdır. Tarımsal üretim yapan üreticimiz bunun yanı sıra meteoroloji tarafından yapılan uyarıları da dikkatli bir şekilde takip etmelidir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir