İYİ Parti Muğla Milletvekili ve Yerel Yönetimler Başkanı Prof. Dr. Metin Ergun’un, Milas-Bodrum Havaalanı’nda taksi hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak açıklama yayınladı.
Ergün, yapılan ihale konusunda kamuoyunda oluşan şaibelerin giderilmesi amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması talebiyle vermiş olduğu soru önergesi verdi.
İşte önerge:
Muğla ilimizde bulunan Milas-Bodrum Havalimanı’nda taksi hizmetlerinin yürütülmesi yaklaşık 24 yıldan bu yana 1 yıllık kira sözleşmeleri ile doğrudan S.S. 117 numaralı Milas Havaalanı Taksi İşletmecileri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nce gerçekleştirilmektedir. Bu Kooperatif, Milas-Bodrum Havalimanı yapılırken arazileri istimlak edilen köylerin vatandaşlarınca kurulmuştur.
31.12.2020 tarihinde sözleşme süresinin dolması üzerine, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından Milas Havaalanı Taksi İşletmecileri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’ne yapılan bildirimde yeni kiralama sözleşmesinin yapılmayacağı ve ihaleye çıkılacağı belirtilmiştir.
Ayrıca DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihale şartnamesine göre, ihalenin araç başına aylık 1.500 TL+KDV ücretten başlamak üzere açık arttırma usulü yapılacağı açıklanmıştır.
Şartnamede; bugüne kadar 70 taksi ile yapılan hizmetin 120 taksi ile gerçekleştirilmesi, araçların 4 yaş model olması, ihaleden itibaren 4 aylık süre içerisinde en az 90 araç ile faaliyetin yürütülmesi ve bu 4 ayın sonunda da 120 aracın temin edilmesi zorunlu kılınmıştır. Söz konusu şartlar yerine getirilmediği takdirde sözleşmenin feshedileceği ve yatırılan geçici teminat tutarının iade edilmeyeceği belirtilmiştir. Geçici teminat bedeli ise 1 milyon lira olarak tespit edilmiştir. Teminat bedelinin oldukça yüksek bir miktarda belirlenmesi ve olası sözleşme feshinden sonra iade edilmeyeceğinin açıklanması, ihaleye katılmayı arzu eden gerçek ve tüzel kişiler açısından caydırıcı bir rol oynamış ve ihaleye katılımları sınırlamıştır.
İhale şartnamesinde belirtilen araç sayısının 70’ten 120’ye çıkarılmasının gerekçesi ise henüz açıklanmamıştır. İhalenin yapıldığı 4 Kasım 2021 günü ihale sürecinin uzun sürmesi ve ihaleye dışarıdan kimsenin alınmaması da ayrıca izaha muhtaç bir durum oluşturmuştur.
Bu bilgiler çerçevesinde;
- 24 Yıla yakın bir süre boyunca Milas Havaalanı Taksi İşletmecileri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nce gerçekleştirilen bu hizmet konusunda yeniden kiralama yapılmamasının ve ihaleye çıkılmasının gerekçesi nedir?
- DHMİ tarafından açıklanan ihale şartnamesinde, ortaya konan 70 araçlık kapasitenin 120 araca çıkarılması kararının gerekçesi nedir ve bu karar alınırken UKOME’den veya Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden herhangi bir görüş veya değerlendirme istenmiş midir? İstenmediyse gerekçesi nedir?
- DHMİ tarafından gerçekleştirilen bu tasarruftaki kamu yararı nedir?
- İhaleyi kazanan gerçek veya tüzel kişi/kişilerin 10553 Sayılı Ticari Plakaların Verilmesinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı’nın öngördüğü nitelikleri taşımadığı iddia edilmektedir. Bu hususta Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?
- İhaleyi kazanan gerçek veya tüzel kişi/kişilerin ayrıca, Muğla’daki Ticari Taksi ve Taksi Durakları Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’ye de aykırı niteliklere sahip olduğu ve bu yönergeye aykırı hareket ettikleri iddia edilmektedir. Bu hususta, ihaleyi kazanan gerçek veya tüzel kişinin/kişilerin söz konusu yönergeye uygun niteliklere sahip olup olmadığı ve yönergeye uygun hareket edip etmedikleri konusunda Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme yapılmış mıdır?