Kapsayıcı ve sürdürülebilir bir kalkınma için eşitsizliklerin azaltılması ve kadınların ekonomik hayata daha fazla katılımı önem taşıyor. Limak Enerji & IC Enerji ortak yatırım iştirakiyle işletilmekte olan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. bu bilinçle yola çıkarak santralde çalışanların kızlarına ve eşlerine yönelik ücretsiz olarak meslek edindirici kurslar düzenliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü ile YK Enerji işbirliği halinde yürütülmekte olan kurslar sayesinde kadınlar, zorlu pandemi sürecinde hem üretime katkı sağlıyor, hem de aile ekonomilerine destek oluyor.
Türkiye çalışabilir nüfusunun işgücüne katılma oranının erkeklerde yüzde 71,3 iken kadınlarda yüzde 30,3 düzeyinde olduğunu belirten YK Enerji Kurumsal İletişim Direktörü Cafer Varol şunları kaydetti:
“Dünyada; Kadınların işgücüne katılımlarının önündeki en büyük engeller olarak sosyo-ekonomik faktörler, emek piyasasının talep yapısı, cinsiyete dayalı iş bölümü veya ücret ayrımcılığı gibi nedenler gösterilmektedir. Ancak diğer yandan birçok şirket kadın istihdamını artıracak projeler geliştiriyor ve bu tarz projelere destek veriyor.
Kadınların kendi ayakları üzerinde durmasını destekleyen şirketlerden olan YK Enerji, kadrosunda yer verdiği kadın personellerin yanında, çalışanlarının ev hanımı eşlerini ve kızlarını da kapsayan projelere imza atıyor.
Milas Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Geleneksel El Sanatları Eğitmenleri olan Şengül Türk İri ve Zübeyde Öztürk öncülüğünde Yeniköy ve Kemerköy Sosyal Site’de ikamet eden kadınlar için Tığ Örücülüğü, Tokat Ahşap Baskı ve Sepet Örücülüğü kursları düzenliyoruz. Hangi alanda eğitim istediklerine kadınlarımız kendileri karar veriyor. Örnek vermek gerekirse; geçtiğimiz yıllarda çini ve bez baskı kurslarımızda aynı şekilde gerçekleştirilmişti. 3 aydan, 12 aya kadar alanına göre devam eden kursların sonunda mezun olan kursiyerler buradan aldıkları bilgilerle ürettikleri ürünleri pandemi koşulları dolayısıyla online olarak açılan sergilerde, oluşturulan hobi atölyelerinde, festivallerde, pazarlarda satışını gerçekleştirip aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar.
Hali hazırda küçük gruplar halinde devam eden kurslarımızla toplamda 100 kadına eğitim fırsatı sunmuş durumdayız.
Projemizde amacımız; ekonomiye katkı sunmalarının desteklenmesinin dışında toplumda hayat boyu öğrenme kültürü ve farkındalığının oluşturulması, öğrenme fırsatlarına erişimin artırılması, bireylerin bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi. YK Enerji olarak bu kapsamda projelerimiz devam edecek. Ayrıca; kadınlarımıza minnettarlığımızın bir göstergesi olarak, bölge kadınlarımızın eğitimi hususunda kamudaki paydaşlarımızla işbirliklerimizin artması yönünde gayretlerimiz sürüyor.”