Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat, son dönemlerde ortaya atılan katı atık bedelleriyle alakalı iddialara yönelik bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Son dönemlerde ortaya çıkan Katı Atık Bedelleri ile ilgili açıklama yapmanın zaruri bir hal aldığını aktaran Başkan Tokat, özellikle bu konuyla alakalı Seydikemer kıyaslamasının son derece garip olduğunu aktardı.
Geçtiğimiz günlerde Cumhur İttifakı grubu düzenlediği bir basın açıklamasıyla Katı Atık Bedelleri ile alakalı bir takım kıyaslamalarda bulunmuş ve açıklamalar gerçekleştirmişti. Bu açıklamalara istinaden Milas Belediye Başkanı Av. Muhammet Tokat düzenlediği basın toplantısıyla, gündemdeki konulara dair soruları yanıtladı. Cumhur İttifakı’nın gerçekleştirdiği açıklamaya istinaden toplumu bilgilendirme noktasında bir gereklilik ortaya çıktığını belirten Başkan Tokat, “Sosyal medya üzerinden bu verginin tahsili noktasında hem bizim Belediyemiz ile alakalı hem de Büyükşehir Belediyesi ile alakalı bazı karalama çalışmaları gözlemliyoruz. Bunları bazısı kasıtlı bazısı bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bu vesileyle bugün iki aşamada iki başlıkta sizlere ve sizler vasıtasıyla değerli hemşehrilerimize iletmek istiyorum.” dedi.
“Katı Atık Bedelleri Yönetmeliğe Göre Belirleniyor”
Katı Atık Bedellerinin; 2011 yılında Çevre Kanunu’na bağlı olarak çıkarıldığını, 2019 yılında ise Belediyelerin bunları toplamakla yükümlü kılındığını açıklayan ve Evsel Katı Atık Tarifelerinin Belirlenmesine yönelik kılavuza istinaden belirlendiğini aktaran Başkan Tokat, “Bu yasayı çıkaranlar vatandaşa karşı bu eleştirileri göğüslemek durumunda iken; maalesef bu eleştirileri direk Belediyelerin üstüne atarak Belediyelerin bunu savunması gibi bir zorunlulukla karşı karşıya bırakıyorlar. İktidardan talebimiz budur, Belediyelerin mali açıdan güçlendirilmesi gerekir. Yıllardır Belediye Gelirleri Kanunu ile ilgili düzenleme Meclis’te bekletilmektedir. Belediyelerin daha etkin hizmet verebilmeleri için yeni kaynakların ve yeni fonların yaratılması gerekir. Tabii ki bu durum devletin bütçesinden ayrılacak paylarla olacaktır. Türkiye’de belediyeler, hem pandemi ile mücadelede hem de hizmet üretme noktasında tarih yazarken, merkezi iktidar belediyelerin daha rahat çalışması anlamında esnemeler yapması gerekirken belediyelerin üzerindeki yük arttırılmaktadır.” dedi.
“Milas 42 İlden Daha Büyük Bir İlçe”
Katı Atık Bedellerinin yüz ölçümü, nüfus, yol ağının uzunluğu, mahalle sayısı, toplanan çöp miktarı vb. gibi birçok değişkene göre değişebildiğini aktaran Başkan Tokat, ilçelerin bu anlamda kıyaslanmasının sağlıklı olmayacağını aktardı. Tokat, “Cumhur İttifakı üyeleri Milas ile Seydikemer’i kıyaslayarak katı atık bertaraf bedelinin fazla olduğunu iddia etmişlerdir. Arkadaşlar Milas, bir ilçe olarak tek başına 42 ilden daha büyük bir ilçedir. Kırsalı ise ülkemizin en büyük olan yerleşimlerinin başlarında gelmektedir. Mevcut yasayla bu atık bedelinin nasıl hesaplanacağını da nesnel olarak ortaya koymuştur. Bu bedelleri belirleyen Milas Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütün partilerin üyeleri vardır.” dedi.
“Temizlik İşlerimiz 132 Mahallenin Çöp Toplama İşinin Planlamasını Yapıyor”
Milas Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde çok fazla kadrolu personel olmasından kaynaklı, çöp toplama maliyetlerinin de yüksek olduğu iddialarına yönelik de konuşan Başkan Tokat, “Biz çöp toplama hizmetini, 220 personelle veriyoruz. 1 müdür ve 9 da kadrolu personelimiz mevcut. Diğer çalışanlarımız Şirket çalışanlarıdır ve bu arkadaşlarımızla da ilk kez toplu sözleşme yapacağız. Bu kadar geniş bir coğrafyada 132 mahallenin çöp toplama işinin planlanması ve yürütülmesi noktasında görevli 9 arkadaşımız vardır ve bunların ücretleri de 4000-6500 TL arası değişim göstermektedir. 18-19 yıldır görevde olan kıdemli arkadaşlarımız vardır. Bu kadrolardan oluşan bir maliyet fazlalığı söz konusu değildir.” dedi.
“Milas’ta Toplanan Çöpün Toplam Maliyeti Seydikemer’e Göre Daha Ucuzdur”
Milas ile Seydikemer kıyaslamasıyla ilgili rakamlarla açıklama yapan Başkan Tokat, “Bir kez daha ifade etmek istiyorum. Milas ile Seydikemer kıyaslaması sağlıklı sonuçlar vermez. Ortaya atılan iddiaların rakamsal olarak karşılığını vermek gerekirse; Milas’ın nüfusu 141.107 iken Seydikemer’in nüfusu 62.651’dir. Ayrıca bizim Ören, Güllük ve Boğaziçi gibi bölgelerimizde yaz nüfusu bunun kat kat fazlasıdır. Ayrıca bu nüfus Seydikemer’in bütün yıl boyunca sahip olduğu nüfus sayısı değildir. Herkes biliyor ki özellikle kış aylarında bu nüfusun büyük çoğunluğu Fethiye’ye dönmektedir. Seydikemer’in kırsal mahallelerinin önemli bir kısmı yayla konumundadır ve kışın ikamet eden kişi sayısı oldukça azdır. Biz de ise durum özellikle pandemi döneminde, yaz-kış, Milas’ta kayıtlı olmayan ikinci konutlarda kalanlar nedeniyle sayı daha yüksektir. Milas’ın 132 mahallesinin çöpü toplanmaktadır; Seydikemer’in ise mahalle sayısı 65’tir ve belirttiğim gibi kış aylarında birçok mahalle yayla bölgesindeki mahalle de ikamet de çok azdır.” dedi. Milas’ta toplanan çöp miktarının 56 bin 216 ton olduğunu, Seydikemer de ise bu rakamın 10 bin 40 ton olduğunu ifade eden Başkan Tokat, “Biz neredeyse 6 kat daha fazla çöp topluyoruz. Yine bir rakam daha vermek istiyorum; Milas’ta toplanan çöpün maliyeti 381,33 TL iken bu rakam Seydikemer’de 453,00 TL’dir. Bu rakamlara göre bize yapılan eleştirilerin ve Seydikemer-Milas karşılaştırmasının doğru olmadığı ortadır.” dedi.
“Katı Atık Vergisi’nin Sorumlusu Bizler Değiliz”
Sosyal medyada pek çok kişinin bu vergi kaleminden ötürü ilçe belediyelerini veya Büyükşehir Belediyesi’ni suçladığını belirten Başkan Tokat, “Herkes çok iyi bilsin ki bu vergiyi biz belediyeler koymadık. Mevcut iktidar bu yasayı 2011 yılında çıkardı, şimdiye kadar uygulanmasını erteledi ve 2019 yılında da ertelemeyerek yürürlüğe koydu. Mevzuat neyi emrediyorsa bizler onu yapıyoruz.” dedi.