Salı , Kasım 26 2024

Vali Tavlı, Sedir Adası’nda İncelemelerde Bulundu

Muğla Valisi Sayın Orhan Tavlı ve eşi Ayşe Tavlı Hanımefendi, Gökova Körfezinde bulunan ve koruma altına alınan Sedir Adası ve Kedrai Antik Kentinde incelemelerde bulundu.

Sedir Adasında 2004 yılından beri araştırmalar yürüten Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Diler, ada tarihi ve 2020 yılında ada ve anakarada yürütülen kazı çalışmaları ve Kültür ve Turizm bakanlığınca başlatılan çevre düzenleme çalışmaları hakkında Vali Orhan Tavlı’ya bilgi verdi.

Vali Orhan Tavlı, yerli ve yabancı misafirler tarafından yoğun ilgi gören, koruma altında bulunan ve dünyada eşi olmayan altın rengindeki kumuyla ünlü Sedir Adası’ndaki “Kleopatra Plajı”nda incelemelerde bulundu.

Kleopatra Plajında jeolojik oluşumlar sonrası meydana altın sarısı rengi kumun dışarıya taşınmasını önlemek amacıyla “Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınamaz” uyarı levhaları olduğu, ziyaretçilerin plaja havlu ve terlikle girmesine izin verilmediği ifade edildi.

Vali Orhan Tavlı, adadaki bir diğer önemli yer olan Kedrai Antik Kentinde incelemelerde bulunarak, yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgiler aldı.

Kedrai Antik Kentinin Muğla’da ziyaretçi sayısı en yüksek antik kentlerin başında geldiği ve antik kentte, Apollon Tapınağı, 2500 kişilik tiyatro ve nekropol, antik liman kalıntıları ve diğer pek çok önemli sivil ve dinsel yapılar, surlarla çevrili önemli kalıntılar bulunduğu belirtildi.

Vali Orhan Tavlı, mavinin eşsiz tonlarındaki denizi, tarihi dokusu ve eşsiz doğal güzellikleriyle Sedir Adası’nın antik çağlardan bu yana önemli bir yer kabul edildiğini, günümüzde de adeta bir açık hava müzesi olduğunu ifade etti.

Vali Orhan Tavlı adada gerçekleştirilecek kazı ve restorasyon çalışmalarına Muğla Valiliği olarak her türlü desteğin verileceğini dile getirdi.

İncelemeleri sırasında Vali Orhan Tavlı’ya Kültür Varlıkları Genel Müdür Yardımcısı Seyiahmet Arslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler eşlik etti.

Vali Orhan Tavlı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün Çalışmalarını İnceledi

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünü ziyaret ederek, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vali Orhan Tavlı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdür Vekili Ali İşbilir’den kurumun personel durumu, kentsel sit, tescilli sit alanları, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları, Bodrum Kalesi restorasyon projesi, Datça Reşadiye Cami restorasyon projesi, Bodrum Zeki Müren Müzesi restorasyon projesi, Milas Çomakdağ Mahallesinde yürütülen çalışmalar, kentsel tasarım projeleri, çevre düzenleme projeleri, tescil edilen kültür varlıkları, devam eden restorasyon ve restitüsyon projeleri hakkında bilgi aldı.

Muğla ili genelinde 1100 anıt, 2450 sit alanı ve 3900 tescilli yapını bulunduğu belirtildi.

Vali Orhan Tavlı, “Muğla’mızın tarihsel ve kültürel anlamda çok zengin bir yapıya sahip olduğunu biliyoruz. İlimizdeki tarihsel geçmişin ve eşsiz eserlerin sağlıklı bir şekilde korunması, devamlılıklarının sağlanması ve gelecek kuşakları aktarılması konusunda Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğümüzce önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Valilik olarak bu çalışmaları önemsiyor ve her zaman destekliyoruz. “ dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir