Muğla Büyükşehir Belediyesi yerel tohumlardan elde ettiği 16 bin 800 adet fideyi toprakla buluşturdu. Domates, biber, batlıcan, börülce, bamya, fasulye gibi 57 değişik fideden tohum ve ürün elde edilecek. Elde edilecek olan tohumlar ücretsiz olarak tekrar halka dağıtalacak.
57 Türde 16 bin 800 Fide
‘Yerel tohum, ulusal güç’ sloganı ile 2016 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Muğla’da faaliyete başlayan yerel tohum merkezinden bugüne kadar 81 ile ücretsiz 80 değişik türde 13 bin 815 paket yerel tohum gönderildi. Türkiye’nin en kapsamlı yerel tohum merkezine sahip olan Muğla Büyükşehir Belediyesi yerel tohum merkezi bu yıl 57 değişik türde 16 bin 800 adet fideyi toprakla buluşturdu. 16 bin 800 adet fidenin içerisinde domates, biber, batlıcan, börülce, bamya, fasulye, salatalık, kavun ve karpuz gibi 57 değişik fide bulunuyor.
Üretim Büyükşehrin Kendi Arazilerinde Yapılıyor
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Denizli Karayolu üzerindeki Yerel Tohum Merkezi aynı zamanda tıbbi aromatik ürünler merkezi. Muğla Büyükşehir kendi arazilerinde tıbbi ve aromatik bitkiler de yetiştiriyor. Sadece yetiştirmek değil, bunun zincirini de oluşturuyor. Bakımından hasadına, hasattan sonra Merkezdeki tesiste yağı çıkarılıyor. Şişelenen ürünler MELSA kanalıyla veya talep eden firmalar ile temas kurarak pazarlamasını yapılıyor.
Başkan Gürün: Ulusal bir güç olmamız gerekiyorsa, kendi yiyeceğimizi üretmemiz lazım
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Yerel tohum ulusal güç sloganı ile yola çıktık. Muğla’nın yerel tohumlarını tohumlarını üreterek 81 ile tohumlarımızı talep eden üreticilerimize gönderiyoruz. Muğla merkezde kendimiz ve gönüllü çiftçiler tohumları üreterek hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor, geri kalan tohumları onlardan alıyoruz ve onu Türkiye’deki tüm illere gönderiyoruz.
Biz şu anda ücretsiz fakat parasal değeri 3 milyon TL’ye yakın tohum talep eden vatandaşlarımıza dağıttık. Bu çok önemli. 2020’nin dağıtacağımız tohumları şu an bitti. Geri bildirimler de çok iyi. Yerele ve yerel ırklarımıza Anadolu’nun bağrından çıkmış ve yüzyıllardır buraya adapte olan ırklarımıza dönmemiz lazım. Ulusal bir güç olmamız gerekiyorsa, kendi yiyeceğimizi üretecek bir kapasiteye kavuşmamız lazım. Ata’mızın da söylediği gibi en önemli sektör tarım. Eğer bir ülke sağlam bir zeminde yürümüyor ise o zaman onun kalkınması mümkün değil demişti. Yol göstericimiz Mustafa Kemal Atatürk. Bizdi onun yolunda gitmeye çalışıyoruz. Çok kısa sürede çok daha yaygın hale gelecek ve bizim bankada muhafaza ettiğimiz tohumlarımız geleceğe sağlıklı bir şekilde taşınacak” dedi.