Pazartesi , Kasım 25 2024

Bodrum’un Kent Müzesi Kapılarını Açtı

Bodrum Belediyesi, Bodrum Yarımadası’nın 3 bin 500 yıllık tarihini, Lelegler’den günümüze uzanan yolculuğunu ve kültür mirasını gelecek nesillere aktarmak amacıyla oluşturduğu Kent Müzesi’ni, Cumhuriyet’in 96’ncı yıldönümü dolayısıyla ilk kez halka açtı. Hazırlıkları devam eden müzede, “Anılarla Bodrum” fotoğrafları sergilendi.

Bodrum’un eski Kaymakamlık binasını  restore eden Bodrum Belediyesi, buradaki ilk etkinliği “Anılarla Bodrum” Fotoğraf Sergisi ile hayata geçirdi. Cumhuriyet’in 96’ncı yıldönümüne özel bir etkinlik olarak düzenlenen serginin açılışına, CHP Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba ve Gamze Akkuş İlgezdi de katıldı. Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğindeki açılışta CHP Muğla Milletvekilleri Mürsel Alban, Suat Özcan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, CHP İl Başkanı Adem Zeybekoğlu, Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan ve bazı belediye meclis üyeleri ile Bodrum’daki siyasi partilerin ve STK’ların temsilcileri de hazır bulundu.

Eski Hükümet Sokak’taki kaymakam lojmanını restore ederek Kent Belleği Müzesi için çalışmalara başlayan Bodrum Belediyesi, mekanın ilk etkinliğini Bodrum Sözlü Tarih Çalışma Grubu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen “Anılarla Bodrum” fotoğraf sergisine ayırdı.

Dört ayrı odada, dört farklı fotoğraf arşivinin yer aldığı fotoğraf sergisinde, Kent Müzesi projesi de tanıtıldı. Sergi açılışında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, dünyanın her yerinden Bodrum’a gelen misafirlere  kentin kadim  tarihini ve kültürünü tanıtmak amacıyla Kent Müzesi oluşturmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

“Bu müzede, 3 bin 500 yıllık Bodrum tarihini Leleg’lerden başlatarak günümüze kadar getireceğiz. Bugün müzemizin ilk etkinliğine ev sahipliği yapıyoruz. İki ayrı binadan ve bahçe kısmından oluşan eski Kaymakamlık Lojmanı’nı, Bodrum’un tarihini anlatan bir çok enstrümanla dolduracağız ve bir kent belleği oluşturacağız. Bodrum tarihi hakkında araştırma yapmak isteyen herkese, akademisyenlere, üniversitelerimize açık bir dijital müze hayata geçireceğiz. Müzeler, bir kültürün gelecek nesillere taşınması açısından çok önemli. Bodrum, Su Altı Arkeoloji Müzesi gibi çok önemli bir müzeye ev sahipliği yapıyor.  Ama biz onun üzerine de bir şeyler koymak zorundayız. Kent Müzesi, Süngercilik Müzesi ve Mübadele Müzesi’ni Bodrum’a kazandıracağız.”

Yarımadanın tüm değerlerini turizme ve kültürel yaşama kazandırmak istediklerini belirten Başkan Aras, tahsis süreci devam eden Aya Nikola Kilisesi’ni de restore ederek açacaklarını söyledi.

CHP’Lİ BELEDİYELERİN BULUNDUĞU YERLERDE ÇİÇEK AÇIYOR

Daha sonra kürsüye gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, bu kadar kıymetli bir hizmeti Bodrum halkıyla buluşturduğu için Başkan Aras’a teşekkür ederek, “Bir ülke her anlamda kalkınabilir ama kültürel anlamda devrimini yapmamışsa, tarih tekerrür eder geri döner. O nedenle kültüre, sanata ulaşan belediyeler gördüğünüz gibi bizim Cumhuriyet Halk Partili belediyelerdir. Onların bulunduğu yerlerde hep çiçekler açıyor.”diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da konuşmasına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun selamını ileterek başladı. Ağbaba, “Bodrum sadece deniziyle bilinir, ama Bodrum tarihin babası Herodot’un memleketi. Halikarnas Balıkçısı, Neyzen Tevfik Bodrum’la özdeşleşmiş isimler. Böyle farklı kimlikleri de var Bodrum’un. Sevgili Bodrum Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz ve O’nu kutluyoruz. Bodrum’u bu yönleriyle öne çıkaracak etkinlikler yapıyor. Bunların başlangıcı burada açılan müze ve sergi. Sadece denize dayalı bir turizmle gelişmek doğru değil. Bodrum bu anlamda da Türkiye’ye örnek olacak.”ifadelerini kullandı.

GÜRÜN: MUĞLA KENT MÜZESİ’Nİ İNŞA EDİYORUZ

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün de, “Ahmet Başkan’la başka bir yolculuğa çıkmış gibi hissediyorum kendimi. Bu yolculuk kol kola giden bir yolculuk. Bakış açısı olarak baktığımızda da çok uyuşan bir yolculuk.”diyerek sözlerine başladı.

Muğla  Belediyesi olarak çok fazla sayıda restorasyon yaptıklarını anlatan Gürün, “O binaların içine giren, onun kokusunu içine çeken insanlar geçmişi daha iyi takdir edip, geçmişle ilgili değerlere sahip çıkmak ve geleceğe taşımak için güdüleniyorlar. Müze anlayışı, gençlerimize bu topraklarda yaşanan şeyin ne olduğunu, nelere sahip çıkmamız gerektiğini anlatıyor.”diye konuştu.

Bütün Muğla’nın değerlerini sergileyecekleri Muğla Kent Müzesi’nin inşaatına devam ettiklerini söyleyen Gürün, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Orada bütün ilçelerimizdeki değerleri, imitasyon veya orijinal olarak sergileyeceğiz. Muğla nedir, nereden geliyor, hangi medeniyetlerin üzerinde oturuyoruz? Onları öğretmeye ve gelecek nesillere taşımaya çalışıyoruz. Ben artık biliyorum ki burada yaşayan bütün medeniyetler benim. Ben onları yıllarca Yunan medeniyeti diye ötelemişim. Oysa Hipokrat benim hemşehrim. Bunlar bizim değerlerimiz. Anadolu medeniyeti ve ben de Anadolu’nun Ege’ye uzanan en uç noktasındayım. Bu toprakların yarattığı her türlü medeniyete sahip çıkmalı ve onları çocuklarımıza anlatmalıyım.”

Bir  toplumun ana öğesinin kültür olduğunu belirten Gürün, “Tabii ki kentin altyapı, üstyapı ihtiyaçları da var. Onları da yapacağız. Ve Bodrum’umuzu kültür ağırlıklı bir geleceğe ve turizme götürmemiz gerekiyor. Deniz kum güneşle turizmin geleceğe taşınması mümkün değil. Gocaman gocaman oteller yaparak biz geleceğe taşınmayız. Biraz nefes alalım, biz ne yaptık diye düşünelim. Daha sonra nasıl geleceğe taşınacağız hep beraber karar verelim. Ahmet Başkan da böyle düşünüyor. Kendisine teşekkür ediyorum. “diye konuştu.

Katılımcılar daha sonra Kent Müzesi Anı Defteri’ni imzalayarak müzenin odalarını tek tek dolaştılar.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir