Pazartesi , Kasım 25 2024

Bodrum’da 550 Şehit Denizci Anıldı

Bodrum Belediyesi ve Bodrum Karia Kültür Sanat Tanıtım Vakfı (BOSAV) destekleriyle düzenlenen Bodrum Wakayama Kültür ve Dostluk Günleri’nde, Ertuğrul Fırkateyni faciasında yitirdiğimiz denizciler anıldı. Dibeklihan Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki söyleşiye konuk olan Ertuğrul Fırkateyni’nin Kaptanı Ali Bey’in torunu  Gülümser Yücel’in anlattıkları, dinleyenlere duygusal anlar yaşattı.

Bodrum’da iki gün boyunca devam eden Wakayama Kültür ve Dostluk Günleri, Bodrum’un kültür ve sanat köyü Dibeklihan’daki sushi çalıştayı ve söyleşi ile son buldu. Ertuğrul Fırkateyni ve Türk Japon Dostluğu üzerine konuşmaların yapıldığı söyleşiye Bodrum Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu, Ertuğrul Fırkateyni Kazı Başkanı Tufan Turanlı, Ertuğrul Fırkateyni Kaptanı Ali Bey’in torunu, aynı zamanda şair Can Yücel’in kardeşi ve Hasan Ali Yücel’in kızı olan Gülümser Yücel ile gazilerimizin kurtarılmasında önemli rol oynayan Kushimotolu Kaori Makiko konuşmacı olarak katıldı. Söyleşide Ertuğrul Firkateynini anlatan kısa film gösterimi yapıldı.

Ertuğru Fırkateyni faciasında yitirilen denizcilerimizin 120 yıllık anılarının yaşatıldığı çalıştayın Bodrum için çok anlamlı olduğunu belirten Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu, “Böyle bir etkinliğe emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum.  550 şehidimizi rahmet ve minnetle anarken, denizcilerimizi kurtaran evlerini, kalplerini açan Japon halkına minnettarlığımızı ifade etmeyi bir borç biliyorum” diye konuştu.

“ÜÇ JAPONUN GİYSİSİ BİR TÜRK DENİZCİYE YETİYORDU”

Ertuğrul Fırkateyni kaptanı Ali Bey’in torunu Gülümser Yücel de büyükbabasının anılarını anlatırken duygusal anlar yaşadı. Japonya’da denizcilerimizin yaşadıklarını gözyaşları ile anlatan Yücel “Japon dostlarımız o gece çok yaralı ve perişan olan denizcilerimizi, dünyanın ta öbür ucundan gelmiş insanları evlerine alıp ellerindeki kısıtlı imkanları ile tedavi etmişler. Hepsi hayatta ve Türkiye’ye dönebilmeyi başardı.” diye konuştu.  Yücel, anılarını anlatmaya şu ifadelerle devam etti:

“ Japonlara göre bizim denizciler filinta gibi uzun boylu, devasa insanlar, Japonlar küçücük insanlar o kadar kısıtlı ki imkanları, soğuktan donan denizcilerimizi sıcak tutabilmek için ancak 3 Japon’un giysisi bizim bir denizcimize yetiyormuş düşünün. Bir de beni büyüleyen bir olay daha var, orada bir doktor bulunuyor olması. Ellerinde ilaçları da var, her imkanı kullanarak bizim askerlerimizi bahriyelerimizi kurtarmış olmaları mucize gibi bir şey. Sonra ikisi ağır yaralı askerimizi alıp daha donanımlı bir hastaneye götürüyorlar. Tarihinde ilk defa bir Japon’dan duydum o yıllarda bizim şehitlerimizin ailelerine yardım edebilmek için Japon halkı aralarında para toplamış.  Japonya’da seferberlik halinde para toplanıyor ve toplanan paralar gazilerle birlikte İstanbul’a getiriliyor. Japonlara müteşekkiriz. şükran borçluyuz. İnşallah ben son torun olmam, bizim çocuklarımız, torunlarımız da bu dostluğu devam ettirir. Bunu çok istiyorum. Dediğim gibi bir felaketten güzel bir dostluk doğmuş. Büyük babama da buradan sevgilerimi iletiyorum.”

Söyleşinin ardından Bodrum Wakayama Kültür ve Dostluk Günleri’nde geleneksel Japon yemeği olan sushi için bir çalıştay yapılarak, konuklara sushi ikram edildi.

ERTUĞRUL FIRKETEYNİ

Sultan II. Abdülhamid Han’ın Japon İmparatoruna dostluk mesajını sunmak vazifesiyle yola çıkan, uzun ve meşakkatli bir seferin ardından 1890’da Japonya’ya ulaşan Ertuğrul Fırkateyni, 15 Eylül 1890’da geri dönmek için Yokohama Limanı’ndan ayrılmıştı. Tayfun sebebiyle 16 Eylül 1890’da Kuşimoto açıklarında kayalıklara sürüklenerek batan firkateyndeki 531 Türk denizci şehit olmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir